MOM Tak Boleh Anjur MIM Kerana Langgar Peraturan IAAF - Karim

KUALA LUMPUR: Majlis Olimpik Malaysia (MOM) tidak boleh menganjurkan apa sahaja kejohanan sukan termasuk Maraton Antarabangsa Malaysia (MIM) 2015 yang dicadang diadakan pada 23 dan 24 Mei ini di Stadium Batu Kawan, Pulau Pinang.

Presiden Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM), Datuk Karim Ibrahim berkata, selaku badan pentadbir sukan negara, MOM seharusnya berperanan membantu persatuan sukan kebangsaan menyokong mana-mana acara sukan dan bukan menjadi penganjur.

Beliau berkata, berdasarkan peraturan Persekutuan Olahraga Antarabangsa (IAAF) dengan jelas menyatakan mana-mana kejohanan olahraga perlu mendapat lampu hijau daripada badan induk sesebuah sukan terutamanya daripada KOM sebelum boleh diadakan.

"Mana ada peraturan yang membolehkan MOM melaksanakan acara sukan seperti MIM kerana apa sahaja yang berkaitan dengan sukan olahraga (di negara ini) adalah tertakluk di bawah (bidang kuasa) KOM.

"Sekiranya mereka (MOM) berhasrat meneruskan acara maraton tersebut, kita menganggap ia sebagai tidak sah," kata Karim kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat Jawatankuasa Kerja antara KOM dan Majlis Sukan Negara (MSN) yang berlangsung hampir empat jam di pejabat MSN, Bukit Jalil di sini, Jumaat.

Naib Presiden MOM, Datuk Danyal Balagopal Abdullah pada Khamis dilaporkan sebagai berkata, bahawa mereka tetap akan mengadakan acara maraton berkenaan walaupun tidak mendapat sokongan KOM.

Pada masa sama, Karim turut menolak kenyataan Danyal yang mendakwa mereka telah mengadakan perjumpaan dengan pegawai KOM bagi mendapatkan sokongan untuk menganjurkan acara maraton itu.

Ditanya sama ada mereka akan mengambil tindakan undang-undang terhadap MOM bagi menghalang acara itu, Karim berkata:"Saya perlu membincangkannya dengan

anggota majlis saya terlebih dahulu," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain