Mohd Shafari Gagal Kekalkan Jersi Oren - Sukan | mStar

Mohd Shafari Gagal Kekalkan Jersi Oren

Pelumba Lelaki Elit meredah 'Spillway' Empangan Saga dalam peringkat ke dua mengelilingi Pulau sejauh 65 kilometer pada kejohanan LIMBC 2014 di Langkawi pada Selasa. -fotoBERNAMA
LANGKAWI: Pelumba Malaysia Mohd Shafari Abd Malik gagal mempertahankan jersi oren selaku pendahulu kategori Lelaki Terbuka apabila sekadar menduduki tempat kedua pada peringkat pertama Cabaran Basikal Bukit Antarabangsa Langkawi (LIMBC) 2014 di sini, Selasa.

Selepas memenangi acara prolog ujian masa individu semalam, Mohd Shafari gagal meneruskan kecemerlangan itu dalam saingan peringkat pertama "Langkawi Round Island", perlumbaan sejauh 65 kilometer mengelilingi pulau peranginan ini yang bermula di Taman Lagenda pada Selasa.

Jersi oren kini milik pelumba Thailand, Seree Ruangsiri, yang mewakili Team Endurance Thailand selepas memenangi saingan pada Selasa dengan catatan masa dua jam 47 minit dan 41 saat.

Beliau mengalahkan Mohd Shafari, 31, yang mewakili pasukan Kedah, yang mencatatkan masa 2:48:15s untuk menduduki tempat kedua manakala rakan sepasukan Seree, Surachet Sing-Jui, di tempat ketiga dengan masa 2:51:51s.

"Saya bersyukur kerana rezeki saya untuk masih berada di atas podium hari ini selepas bekerja keras walaupun gagal untuk mempertahankan jersi oren yang saya menangi semalam. Tapi, itu bukan penghalang untuk saya cuba yang lebih baik untuk peringkat kedua pada Rabu.

"Perlumbaan hari ini sangat mencabar kerana hujan malam semalam. Banyak kawasan berlumpur dan berair tetapi syukur saya tidak mengalami masalah menghabiskan cabaran hari ini," katanya kepada pemberita di sini, Selasa.

Beliau berkata untuk berada di tempat kedua pada Selasa, beliau terpaksa berdepan dengan dua pelumba dari Thailand yang menjadi pesaing hebatnya sejak Isnin.

"Pada awal cabaran, saya dapat bantuan dari rakan tetapi 40 km kemudian saya bersendirian...di sini boleh dikatakan saya "dibuli" oleh pasukan Team Endurance Thailand yang bergerak secara beramai-ramai sehingga menyukarkan saya untuk berada di hadapan.

"Saya terpaksa kerja keras seorang diri dan enam kilometer terakhir saya mengayuh dengan bersungguh-sungguh untuk menang," katanya. 

Mohd Shafari berkata untuk peringkat kedua pada Rabu, beliau mahu merampas semula jersi oren.

Sebanyak lima kategori dipertaruhkan pada edisi kali ini iaitu kategori Lelaki dan Wanita Elit, Lelaki Terbuka serta Masters dan Senior Masters Lelaki.

Pada Rabu, perlumbaan peringkat kedua LIMBC 2014 'Langkawi East To West' sejauh 45km akan bermula di Taman Lagenda.

Keputusan Kategori Lelaki Terbuka:

1. Seree Ruangsiri (Team Endurace Thailand) 2:47:41s

2. Mohd Shafari Abd Malik (Kedah) 2:48:15s

3. Surachet Sing-jui (Team Endurace Thailand) 2:51:51

LIMBC , Mohd Shafari Abd Malik

Artikel Sebelum

Keputusan Kelayakan Euro 2016

Artikel Berikut

Lebih Artikel

Kematian kanggaru 'sado' ditangisi