SOM Ingin Jadikan Malaysia Hab Bola Sepak Asia Pasifik - Sukan | mStar

SOM Ingin Jadikan Malaysia Hab Bola Sepak Asia Pasifik

KAJANG: Malaysia akan menjadi hab pembangunan sukan bola sepak rantau Asia Pasifik bagi atlet dengan kecacatan intelektual berikutan kebenaran yang diberikan bagi Malaysia membina pelbagai kemudahan sukan bola sepak untuk golongan itu.

Presiden Sukan Olimpik Istimewa Malaysia (SOM), Datuk Muhammad Feisol Hassan pada Rabu berkata, pembinaan hab itu mendapat kebenaran Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (Fifa) dan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC).

Bagaimanapun tempatnya belum ditentukan lagi, katanya kepada Bernama selepas merasmikan SOM (Bola Sepak) di Kompleks Sukan GMi di sini, Rabu.

"SOM telah mendapat pengiktirafan daripada Fifa dan AFC tiga bulan lepas. SOM juga akan menggunakan hab itu untuk membimbing pelajar dengan kecacatan intelektual untuk bergiat aktif dalam bidang bola sepak.

"Melalui bola sepak, dapat mendisiplin mereka yang kebanyakannya 'hiperaktif' dan selain itu membina keyakinan diri mereka untuk berhadapan dengan masyarakat," katanya.

Kejohanan bola sepak tiga hari itu berjaya mengumpul lima pasukan daripada Labuan, Kedah, Perak, Selangor dan Kuala Lumpur untuk bertanding bermula Rabu.

Setakat ini SOM hanya menerima tajaan peralatan sukan bola sepak daripada AFC dan FIFA untuk diagihkan kepada sekolah pendidikan khas yang mempunyai pelajar masalah kecacatan intelektual.

Muhammad berkata, kira-kira 12 peratus rakyat Malaysia mengalami kecacatan intelektual dan beliau berharap usaha ini akan mendapat sokongan pihak kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

"Saya percaya bahawa kita mampu menyediakan kemudahan serta infrastruktur yang lengkap bagi membangunkan sukan bola sepak cacat intelektual dalam jangka masa tiga empat tahun lagi," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain