Penyokong Perlu Lebih Profesional Dan Tidak Emosi

KUALA LUMPUR: Penyokong pasukan bola sepak negara 'Harimau Malaya' perlu lebih profesional dan tidak emosi ketika memberikan sokongan mereka, kata Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

Beliau berkata Harimau Malaya memerlukan sokongan padu penyokong tempatan untuk mereka terus menampilkan persembahan terbaik ketika menentang Indonesia.

"Bagaimanapun, mereka (penyokong) perlu bersikap profesional. Mereka perlu terus memberi sokongan sehingga tamat perlawanan dan bukannya meninggalkan stadium, bila saja pasukan kita kalah.

"Janganlah hanya bersama pasukan kita bila menang dan mencemuh atau marah bila pasukan kita tewas. Sebaliknya mereka perlu terus memberikan sokongan walau dalam apa situasi sekalipun," katanya ketika ditemui pemberita di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini, Jumaat.

Terdahulu, Ahmad Shabery bersama-sama timbalannya, Datuk Razali Ibrahim melakukan cabutan bertuah kepada pengunjung ruang pameran Kementerian Belia dan Sukan (KBS) sempena Persidangan Agung Umno.

Sebanyak 10 helai jersi baru 'Harimau Malaya', 15 biji bola rasmi kejohanan bola sepak Piala Suzuki AFF dan 200 tiket perlawanan Malaysia menentang Indonesia ditawarkan kepada pengunjung bertuah pada hari ini dan esok.

Mengenai aspek keselamatan penonton pada malam perlawanan Piala Suzuki AFF antara Malaysia dan Indonesia pada Sabtu, Ahmad Shabery berkata pihak penganjur telah memastikan keselamatan penyokong khususnya dari Indonesia dijaga.

"Soal keselamatan pemain, penyokong, tetamu kenamaan sudah menjadi prosedur operasi standard pihak stadium dan juga penganjur. Sekiranya perlu, kita akan tambah lagi aggota untuk mengawal," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Cub Prix: Shahril Mahu Menang Demi Peminat

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain