suria

Haziq Terlepas Ke Pusingan Kedua Dengan Hanya Satu Mata

LONDON: Prestasi merudum terus menghantui pemanah negara Haziq Kamaruddin apabila terkandas hanya dengan satu mata kepada Gankin Denis pada pusingan pertama acara penyingkiran individu lelaki pada Sukan Olimpik 2012 di sini Isnin.

Pada saingan di Padang Kriket Lord di sini, Haziq mengumpul 134 mata berbanding lawannya dari Kazakhstan dalam lima percubaan.

Haziq melakukan catatan 29, 27, 27, 27 dan 25 manakala Gankin pula membidik mata 27, 28, 28, 25 dan 26.

Saya benar-benar kecewa kerana ketinggalan satu mata. Sekiranya saya lebih tenang, saya sepatutnya mengalahkan beliau untuk melangkah ke pusingan kedua," kata Haziq kepada pemberita selepas acara itu.

Pemanah berusia 19 tahun dari Skudai, Johor, berkata beliau masih memerlukan pendedahan di peringkat antarabangsa bagi memperbaiki persembahannya.

Bagaimanapun, presiden Persatuan Memanah Kebangsaan Malaysia, Tan Sri Abdul Khalil Abd Mutalib berkata negara mempunyai lebih banyak peluang dalam acara individu menerusi Cheng Chu Sian dan Khairul Anuar Mohamad.

"Kedua-dua pemanah itu lebih tenang berbanding Haziq dengan Chu Sian mempunyai pengalaman kerana beraksi pada Sukan Olimpik 2008 di Beijing manakala Khairul Anuar memenangi pingat gangsa pada pertandingan ujian Olimpik di sini," katanya.

Chu Sian dan pemanah wanita negara Nurul Syafiqah Hashim akan memulakan cabaran dalam acara individu esok.

Sebelum ini, trio negara - Chu Sian, Khairul Annuar dan Haziq terkandas pada pusingan pertama acara berpasukan Recurve apabila kalah kepada trio Mexico. - BERNAMA

Artikel Lain