“Azizah... dia ni orang putih ke?” - Permaisuri Agong imbau reaksi ayahanda saat bertitah tapi orang jawab dalam bahasa Inggeris

Tunku Azizah amat mementingkan penggunaan bahasa ibunda.

SEJAK isu penguasaan bahasa Inggeris di negara ini terus hangat diperkatakan di media sosial, tweet Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berkenaan perkara itu sekali lagi mencuri tumpuan netizen.

Tunku Azizah menerusi Twitter rasminya @cheminahsayang pada Khamis mengimbau reaksi ayahanda baginda ketika berdepan individu yang bertutur dalam bahasa Inggeris.

"Sekarang saya faham kenapa apabila ayah saya berbual dalam bahasa Malaysia dan orang jawab dalam bahasa Inggeris... ayah saya akan pusing kepada saya.

ARTIKEL BERKAITAN: Bahasa Inggeris tak betul tak jadi masalah buat Tunku Azizah - “Saya tidak malu kerana itu bukan bahasa ibunda saya”

ARTIKEL BERKAITAN: “Saya tiada niat perlekeh orang Terengganu...” - Maya Karin mahu mutu pendidikan bahasa Inggeris diberi penekanan

"Dia akan cakap... Azizah dia ni orang puteh ke? I used to laugh but now understand... yes i'm bilingual... tapi saya anak Melayu!" katanya.

Perkongsian tweet itu sehingga kini menerima lebih 4,000 ulang kicau dan 12,200 tanda suka.

Jelas Tunku Azizah lagi, sekiranya kita tidak menguasai bahasa Inggeris dengan baik tidak bermakna kita mundur.

Posting Tunku Azizah mencuri tumpuan netizen.

"Saya tidak nafikan banyak baiknya kalau kita fasih bilingual bahasa Inggeris, French, Italian, Jerman, Japanese, Chinese, Arab.

"We have so much to gain from tapi jangan pandang rendah kepada bahasa kita... tidak bermakna kita mundur. Banyak negara yang tak pandai cakap Inggeris!" katanya.

Malah, baginda tidak bersetuju orang Melayu tidak pandai bertutur dalam bahasa Inggeris.

Dia akan cakap... "Azizah dia ni orang puteh ke?" I used to laugh but now understand... yes I'm bilingual... tetapi saya anak Melayu!

TUNKU AZIZAH AMINAH MAIMUNAH ISKANDARIAH.

Raja Permaisuri Agong.

"Siapa kata orang Melayu tidak pandai berbahasa Inggeris? Ramai yang terpaksa cari Kamus Dewan untuk cari makna globalisasi, generasi, informasi, klinik, dedikasi, deklamasi... banyak lagi!.

"Saya masih ingat pemandu saya tanya saya apa erti generasi dan saya jawab 'keturunan'," katanya.

Rata-rata netizen bersetuju dengan pendapat Tunku Azizah berhubung perkara itu.

Antara komen netizen terhadap posting Tunku Azizah.

"Betul Tuanku!!! Contohnya Jepun. Diorang lebih utamakan bahasa Jepun. Tiada salahnya kita utamakan bahasa kita," tulis Shazone.

"Betul tu Tuanku. Sejak saya belajar di Jerman, kebanyakan mereka tidak tahu berbahasa Inggeris. Mereka lebih bangga dengan bahasa ibunda mereka. Jadi sebagai seoang yang nak cari ilmu di negara orang, kami kena belajar bahasa mereka. Lagi terkejut ada yang tahu bahasa Melayu," kata Lisa.

"Banyak negara tak fasih bahasa Inggeris tapi lebih maju berbanding berbahasa pertuturannya Inggeris. Malaysian bertutur bahasa kebangsaan," tulis Tanjiro.

Isu penguasaan bahasa Inggeris mula menjadi sebutan setelah satu tweet dimuat naik pelakon Maya Karin, baru-baru ini.

Maya memuat naik satu tweet mengenai pengalamannya yang bertanya soalan asas dalam bahasa Inggeris kepada seorang budak perempuan berusia 10 tahun di Terengganu.

Bagaimanapun katanya soalan itu hanya dijawab budak perempuan tersebut selepas dia bertanya dalam bahasa Malaysia.

Artikel Berkaitan

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain