PKR, DAP Boleh Kerjasama Walau Kemelut Rebut Kerusi - Nurul Izzah

Nurul Izzah Anwar.

PETALING JAYA: Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Nurul Izzah Anwar yakin bahawa parti itu dan sekutunya dalam Pakatan Harapan, DAP akan dapat bekerjasama meskipun berlaku pertikaian mengenai beberapa kerusi pada Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-11.

"Saya fikir hubungan antara kami jauh lebih kuat berbanding mana-mana penyusunan pilihan raya tertentu dan saya yakin kita akan mengatasi serta menangani cabaran ini," katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat PKR di sini Khamis.

Nurul Izzah menegaskan parti itu sedang meneliti untuk mengorientasikan semula fokus pilihan raya terhadap calon yang akan menentang Barisan Nasional (BN).

Ketika ditanya sekiranya beliau tahu apa punca pertembungan enam penjuru melibatkan DAP, Nurul Izzah berkata beliau memilih untuk tidak memberi tumpuan kepada perkara itu.

Sebaliknya, beliau memilih untuk maju ke hadapan dan memberi sokongan kepada semua calon yang bertanding.

Beliau berharap agar media akan menghargai bahawa parti itu cuba memberi tumpuan kepada pilihan raya negeri dan kedua-dua parti tersebut mempunyai isu mereka sendiri untuk ditangani.

Nurul turut menggesa rakyat Sarawak supaya mengundi untuk perubahan yang lebih bermakna.

Ketika ditanya sama ada PKR akan menarik balik tuntutan mereka terhadap kerusi yang menjadi rebutan, Nurul berkata kenyataan mengenai perkara itu sudah dibuat oleh pemimpin parti itu.

Pada Rabu, Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali berkata adalah malang kedua-dua parti gagal menyelesaikan isu mengenai pengagihan kerusi.

Menurut Azmin, beliau telah membincangkan perkara itu dengan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menerusi panggilan telefon sehingga lewat malam Ahad manakala Nurul Izzah turut mengadakan perbincangan sama dengan Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP, Tony Pua.

Antara kerusi yang ditandingi DAP dan PKR adalah Batu Kitang, Mulu, Murum, Simanggang, Ngemah dan Mambong.


Nurul Izzah Anwar, PKR, DAP

Klik

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain

Bapa Afdlin Shauki meninggal dunia