Tiada Sekatan Debat Antara Tokoh Agama - Asyraf Wajdi

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak akan menyekat sebarang program debat berkaitan agama selagi ia mematuhi undang-undang dan peraturan, Dewan Negara diberitahu, Khamis.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata perdebatan mengenai sebarang perbezaan pendapat perlu dibuat dengan tujuan mencari kebenaran.

"Di peringkat kerajaan, tiada sebarang sekatan selagi dalam lingkungan undang-undang dan peraturan.

"(Tetapi) kita tidak mahu ia mencetuskan mainan emosi dan memutuskan silaturrahim sesama umat Islam di negara ini," katanya menjawab soalan tambahan Senator Abdul Shukor Mohd Sultan yang meminta penjelasan sama ada trend berdebat antara tokoh agama yang berbeza pendapat merupakan sesuatu yang sihat.

Sementara itu, Asyraf Wajdi berkata antara langkah kerajaan untuk memastikan perpaduan ummah terus diperkukuhkan adalah melalui penubuhan Institut Wasatiyyah Malaysia dan memperkenalkan konsep wasatiyyah yang bermaksud sederhana, pertengahan dan berimbang sebagai pemangkin kepada Gagasan 1Malaysia.

Selain itu, kerajaan turut memperkasakan peranan Badan Perundingan Islam yang ditubuhkan pada 1982 sebagai badan pemikir dan penasihat kepada kerajaan dalam melaksanakan pembaharuan dan pembangunan negara terutama dalam hal ehwal Islam. 

"Dalam usaha meningkatkan kefahaman dan penghayatan Islam ke arah mewujudkan kesatuan dan perpaduan dalam kalangan umat Islam, kerajaan telah memperkemaskan sistem pengurusan dasar, fatwa, garis panduan dan sumber rujukan berkaitan hal ehwal Islam sebagai panduan," katanya. -- Bernama


Artikel Berikut

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain