Dua Murid Meninggal Dunia Di Sekolah Ada Masalah Kesihatan - Semasa | mStar

Dua Murid Meninggal Dunia Di Sekolah Ada Masalah Kesihatan

Dr Khair Mohamad Yusof

BANDUNG: Dua murid tahun enam yang meninggal dunia secara mengejut di dua buah sekolah berasingan di Selangor dan Kuala Lumpur pada Selasa dan Isnin lalu disahkan mempunyai masalah kesihatan.  

Ketua Pengarah Pendidikan Datuk Seri Dr Khair Mohamad Yusof berkata, berdasarkan hasil bedah siasat, kedua-dua murid itu mempunyai kes kesihatan dan pihak kementerian telah meminta laporan mengenai kes itu. 

"Apa yang berlaku itu adalah sesuatu yang malang. Bedah siasat mendapati bahawa memang ada kes kesihatan bagi kedua-dua murid. Bagaimanapun kita akan tunggu laporan lanjut," katanya.

Beliau bercakap kepada wartawan Malaysia selepas menghadiri mesyuarat peringkat pegawai 2nd Strategic Dialogue of Education Minister (SDEM), Southeast Asian Ministers of Education Organisation (Seameo), Rabu.  

Pada kejadian Isnin lepas, murid tahun enam Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Pusu, Gombak, Lyana Syaqirah Amin, 12, dikatakan pengsan di dalam kelas ketika hendak keluar rehat.

Pihak sekolah menghubungi ibu bapanya sebelum membawanya ke klinik.  

Bagaimanapun, murid tersebut disahkan meninggal dunia di klinik berkenaan pada pukul 11 pagi semasa mendapatkan rawatan.

Dalam kejadian kedua Selasa, Mohd. Aiman Mohd. Zalizan, 12, murid tahun enam SK Setiawangsa di Kuala Lumpur, dikatakan terjatuh dari kerusi makmal komputer sekolah tersebut lalu pengsan sebelum disahkan meninggal dunia oleh pegawai perubatan. -Bernama

Murid Sekolah , Meninggal Dunia , Pengsan

Artikel Sebelum

Artikel Lain

Neymar terus kekal di PSG?