Dana RM2.6b: Saya Di Pihak Benar - Najib - Semasa | mStar

Dana RM2.6b: Saya Di Pihak Benar - Najib

Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak melaungkan 'Hidup Umno' menyampaikan ucapan dasar pada perasmian Perhimpunan Agung Umno di Dewan Merdeka, Khamis.

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sekali lagi menjelaskan bahawa kontroversi dana politik berjumlah RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akuan peribadinya bukan diperoleh daripada wang 1Malaysia Develpment Berhad (1MDB).

Tegas Najib, dana berkenaan adalah sumbang daripada pihak dari luar negara yang telahpun dijelaskan kepada perwakilan Perhimpunan Agung Umno 2015.

“Saya juga telah menjelaskan dengan terperinci kepada perwakilan semasa Taklimat Presiden.

"Yang mustahak, saya yakin saya berada di pihak yang benar dan kebenaran akan terbukti juga,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan Ucapan Dasar Presiden pada majlis perasmian Perhimpunan Agung Umno 2015 di sini.

Selain itu, menyentuh mengenai dakwaan penyelewengan dalam 1MDB iaitu sebuah syarikat pelaburan strategik kerajaan, Najib berkata, isu tersebut sedang ditangani dan kini berada dalam proses penyelesaian.

"Misalannya dengan penjualan syarikat Edra, hutang 1MDB kini  susut  RM17 bilion. Ini membuktikan pelan rasionalisasi 1MDB sedang berjalan dengan baik.

"InsyaAllah ini akan disusuli dengan beberapa pengumuman yang lain, yang akan meyakinkan rakyat untuk akhirnya nanti mendapat penyelesaian yang tuntas,” katanya.

Sebelum ini 1MDB, menerusi anak syarikatnya Edra Global Energy Bhd, memeterai perjanjian jual beli saham dengan CGN Group, melibatkan penjualan 100 peratus kepentingannya dalam semua aset tenaganya yang bernilai RM9.83 bilion.

Jualan itu adalah untuk pemilikan 1MDB dalam semua aset tenaga Edra Solar Sdn Bhd, Edra Energy Sdn Bhd, Powertek Energy Sdn Bhd, Jimah Teknik Sdn Bhd, Jimah O&M Sdn Bhd, Mastika Lagenda Sdn Bhd dan Tiara Tanah Sdn Bhd.

Syarikat China itu akan membayar wang tunai, nilai ekuiti sebanyak RM9.83 bilion dan menanggung semua hutang dan wang tunai aset-aset kuasa, berdasarkan tarikh penilaian pada 31 Mac.

Urus niaga dijangka selesai pada Februari 2016.


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Saya Tidak Akan Menyerah Kalah - Najib

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain