Tujuh Individu Ditahan Dipercayai Terlibat Pecah Amanah RM1.5 Juta - Semasa | mStar

Tujuh Individu Ditahan Dipercayai Terlibat Pecah Amanah RM1.5 Juta

KUALA LUMPUR: Tujuh individu termasuk seorang pegawai kanan polis ditahan pada Sabtu dan Ahad, kerana dipercayai terlibat dalam pecah amanah RM1.5 juta membabitkan kontrak mengubah suai dan membaik pulih Ibu Pejabat Polis Bukit Aman.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata enam individu terbabit ditahan semalam, manakala seorang lagi yang ditahan awal pagi tadi merupakan pegawai polis berpangkat tinggi.

"Kegiatan mereka berjaya dikesan oleh naziran Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan tindakan segera diambil terhadap mereka yang terlibat.

"Kita telah membuat siasatan dan menangkap tujuh individu yang terlibat terdiri daripada pegawai kanan polis, pegawai bawahan dan juga kontraktor," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri program Sunathon 2015 yang melibatkan seramai 41 anak anggota PDRM Bukit Aman berkhatan secara beramai-ramai, di sini hari ini.

Khalid berkata polis turut mengambil tindakan menyita beberapa kenderaan mewah milik suspek dan juga akaun bank mereka.

"Ada suspek yang direman hari ini, ada yang direman semalam. Kita telah buat tangkapan mulai semalam dan kita tidak akan berkompromi serta membiarkan sesiapa juga melakukan sebarang bentuk jenayah termasuk kakitangan kita sendiri," katanya.

Sebelum ini, akhbar berbahasa Inggeris mendakwa berlaku pecah amanah melibatkan pegawai kanan polis dalam kontrak bernilai RM1.5 juta yang diperuntukkan untuk kerja-kerja membaik pulih dan menaik taraf Ibu Pejabat Polis Diraja Malaysia Bukit Aman.

Artikel Sebelum

Pengerusi Asean 2016 Laos Pamer Logo, Tema

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Yun Peng anak baik, dengar kata...