AEC Tidak Akan Pinggir Pekerja Miskin, Tidak Mahir - PM - Semasa | mStar

AEC Tidak Akan Pinggir Pekerja Miskin, Tidak Mahir - PM

Datuk Seri Najib Tun Razak

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memberi jaminan bahawa pekerja miskin dan tidak mahir di Asia Tenggara tidak akan dipinggirkan hasil daripada peluang besar yang wujud ekoran pelaksanaan Komuniti Ekonomi ASEAN (AEC).

Sebaliknya, pertumbuhan kukuh dan kemasukan pelaburan langsung asing akan menjurus kepada pewujudkan pekerjaan, dengan kadar purata pengangguran kini paras paras rendah iaitu 3.3 peratus.

"Tidak ragu-ragu lagi bahawa AEC akan membuka peluang besar untuk pekerja mahir memandangkan negara kita mahu berkembang kepada aktiviti menambah nilai yang tinggi dan sektor berasaskan pengetahuan,” katanya.

Beliau berkata AEC telah menyediakan dorongan utama di ASEAN dalam mengekalkan pertumbuhan ekonomi yang kukuh, yang menjurus kepada peningkatan perkapita keluaran dalam negara kasar (KDNK), yang membolehkan penduduk ASEAN menikmati taraf hidup yang lebih tinggi.

"Namun ini tidak bermakna pekerja miskin dan tidak mahir dipinggirkan," katanya dalam jawapan bertulis kepada soalan yang diajukan Bernama sempena Sidang Kemuncak ASEAN 2015 ke-27 dan Mesyuarat Berkaitan mulai Sabtu.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata ASEAN juga memberikan perhatian utama ke atas isu berkaitan pekerja.

"Kami mahu meningkatkan kualiti pekerjaan dan memastikan upah yang munasabah untuk pekerja. Keutamaan ialah menggalakkan pertumbuhan terangkum yang mengambil kira keperluan pekerja di rantau ini, mengurangkan jurang pembangunan, serta mengurangkan atau membasmi sepenuhnya kemiskinan," katanya.

Najib akan mempengerusikan siri sidang kemuncak hujung minggu ini antara 10 ekonomi ASEAN dan rakan dialog perkumpulan itu yang antara lain, termasuk Presiden Amerika Syarikat Barack Obama, Perdana Menteri China Li Keqiang dan Perdana Menteri India Narendra Modi.

AEC akan dibentuk secara rasmi pada sidang kemuncak ini.

Mengenai soalan sama ada masalah ekonomi serantau seperti penyusutan mata wang dan kejatuhan harga minyak dunia akan menjejaskan keberkesanan pewujudkan dan pelaksanaan AEC, beliau berkata:

"Secara keseluruhannya, kadar pelaksanaan langkah-langkah pelan tindakan AEC sudah mencapai 92.7 peratus.

“Sejumlah 469 langkah sudah dilaksanakan dengan 37 masih dalam pelaksanaan, dan ada yang akan diberikan keutamaan pada awal 2016,” katanya.

Beliau menegaskan bahawa penyepaduan ekonomi, terutama dalam kalangan negara yang mempunyai tahap pembangunan yang berbeza, akan sentiasa mencabar, dan sudah pasti faktor luaran akan memberi impak.

"ASEAN mungkin terlepas atau mungkin telepas beberapa tarikh akhir, namun secara umumnya kami bergerak ke hadapan dengan kukuh," kata Najib.

Para pemimpin ASEAN memperakui sepenuhnya bahawa AEC adalah untuk manfaat rantau itu, dan Pelan Tindakan AEC 2025 yang akan dibentangkan pada 22 Nov, 2015 membuktikan komitmen mereka, katanya.

Najib bagaimanapun berkata bahawa 'masih banyak kerja perlu dilakukan'.

Mewujudkan komuniti ekonomi bersepadu sepenuhnya tidak boleh dilakukan semalaman, atas sebab itulah, mengapa kami memberikan tempoh 10 tahun untuk mewujudkannya.

"Kami perlu memastikan ASEAN berada pada radar global sebagai rantau yang menarik untuk pelaburan dan aktiviti perniagaan dunia, dan AEC menjadi kuncinya.

Ditanya mengenai kebimbangan bahawa syarikat swasta tidak memiliki strategi ASEAN kecuali bank-bank besar untuk memanfaatkan AEC, Najib berkata:

"Ini bukanlah pandangan yang dikongsi semua syarikat. Pada masa lepas, ini mungkin benar, bahawa ASEAN dilihat sebagai 10 pasaran berbeza. Namun perniagaan kini lebih yakin bahawa AEC, walaupun belum wujud, ia semakin menjadi kenyataan dan halangan kepada perdagangan semakin kurang dan dimansuhkan.”

"Syarikat telah menyatakan bahawa penyepaduan ASEAN merupakan antara sebab utama untuk mereka memperluaskan operasi di rantau ini, selain peningkatan kelas pertengahan dan pertumbuhan yang terhad di pasaran lain," katanya.

Laporan khas oleh Kumpulan CIMB dan The Economist menunjukkan bahawa 81 peraatus syarikat bukan ASEAN dipercayai mempunyai strategi serantau, dengan hanya 55 peratus syarikat ASEAN.

"Oleh itu kita perlu memastikan bahawa perniagaan kita sendiri memanfaatkan sepenuhnya peluang-peluang yang akan muncul," kata Najib.

"Dari perspektif Malaysia, kami melihat PKS mula melangkah ke pasaran lain di ASEAN. Ini bukan sekadar bank.”

Pelan tindakan AEC 2025 menggariskan langkah lanjut bagi menangani kebimbangan sektor swasta, termasuk mengharmoni secara berterusan peraturan, standard dan menggalakkan ketelusan, meningkatkan liberalisasi dalam sektor perkhidmatan, dan meminimumkan had penyertaan ekuiti asing dan memansuhkan syarat usaha sama.

Ini kata Perdana Menteri akan merangsang aliran masuk FDI yang lebih besar ke rantau ini.

"Kami juga akan menyokong perkhidmatan kewangan dan penyepaduan pasaran modal dan memodenkan sistem pembayaran supaya pembayaran domestik dan merentas sempadan dapat dilakukan dengan cekap dan selamat.

"Dan kami akan menyediakan platform untuk sektor swasta menangani sebarang isu yang ada membabitkan dagangan sesama ASEAN, selain memastikan perkara ini boleh diselesaikan dalam masa yang bersesuaian," kata Perdana Menteri.

AEC , Datuk Seri Najib Tun Razak , KDNK

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain