38 Pemandu Bas Dikenakan Notis Amaran Gagal Bayar Saman

GEORGE TOWN: Sebanyak 38 pemandu bas yang memiliki waran tangkap dan saman atas pelbagai kesalahan jalan raya diberi notis amaran ketika pemeriksaan dalam Ops Warta di Terminal Bas Sungai Nibong, di sini awal pagi Selasa.

Pegawai Penguatkuasa Operasi Jabatan Ketenteraman Awam dan Trafik Pulau Pinang ASP Ahmad Ezzely Razali berkata mereka merupakan sebahagian daripada 82 pemandu bas yang diperiksa di terminal berkenaan sejak pukul 3 petang semalam hingga 1 pagi ini.

Beliau berkata pemandu bas ekspres berusia 25 hingga 55 tahun itu dikenakan notis amaran kerana memiliki saman atau waran tangkap. "Kami keluarkan notis amaran itu bagi memastikan pemandu bas yang memiliki saman dan waran tangkap supaya membayar denda mereka dan jika masih gagal polis tidak t teragak-agak untuk menahan mereka.

"Pemeriksaan bersama Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) itu juga bagi memastikan bas yang digunakan berada dalam keadaan baik dan selamat untuk penumpang," katanya kepada pemberita di sini.

Ahmad Ezzely berkata Ops Warta yang bermula semalam itu akan diteruskan selama dua minggu di beberapa lokasi penting di sekitar negeri ini.

"Ops Warta ini lebih tertumpu kepada pesalah-pesalah yang ada saman trafik yang belum dijelaskan dan waran tangkap.

"Kami harap pemandu tak pandang remeh perkara ini, apabila waran tangkap telah dikeluarkan oleh mahkamah, maka mereka kena akurlah dengan keputusan mahkamah," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Warga Emas Cedera Ditembak Perompak

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain

Awas, jangan 'syok' sangat korek telinga!