Bekalan Tambahan Petrol Tiba Di Belaga - KPDNKK - Semasa | mStar

Bekalan Tambahan Petrol Tiba Di Belaga - KPDNKK

KUCHING: Bekalan tambahan petrol untuk kawasan Belaga dijadual tiba pada Khamis bagi menampung keperluan susulan operasi mencari dan menyelamat mangsa tragedi bot ekspres karam di daerah itu, pada 28 Mei lepas.

Pengarah Pejabat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Sarawak Wan Ahmad Uzir Wan Sulaiman berkata penghantaran 9,600 liter bekalan tambahan itu diluluskan kerajaan Isnin lepas.

"Keseluruhan bekalan tambahan itu dijangka tiba di pekan Belaga hari ini melalui jalan darat dari bandar Bintulu," katanya kepada Bernama di sini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan akhbar hari ini yang mendakwa Belaga hampir kehabisan bekalan petrol selepas sebahagian besar bekalannya diguna untuk operasi itu yang memasuki hari ke-10.

Mengulas lanjut, Wan Ahmad UZir berkata situasi yang dilaporkan oleh akhbar itu adalah bersifat sementara dan menasihatkan pengguna di pekan Belaga untuk tidak membuat pembelian panik yang hanya merumitkan keadaan.

Katanya kelewatan penghantaran bekalan tambahan itu adalah kerana lori yang mengangkut perlu melalui jalan yang teruk sejauh 180 kilometer dari bandar Bintulu.

"Saya juga telah diberitahu pengendali syarikat-syarikat ini bahawa tidak semua lori-lori mereka beroperasi kerana pemandu mereka bercuti untuk meraikan Gawai Dayak," katanya.

Menurutnya dalam keadaan biasa, Belaga diperuntukkan 80,000 liter petrol sebulan, namun berikutan operasi mencari dan menyelamat itu sebahagian daripada kuota untuk bulan Julai digunakan untuk bulan ini.

"Kita akan terus memantau keadaan ini daripada semasa ke semasa untuk memastikan tidak berlaku keadaan bekalan terputus," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel