BN Komited Bantu Kaum India Capai Ekuiti Tiga Peratus – PM - Semasa | mStar

BN Komited Bantu Kaum India Capai Ekuiti Tiga Peratus – PM

PUTRAJAYA: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan Barisan Nasional (BN) pimpinannya komited untuk membantu masyarakat kaum India di negara ini mencapai sasaran pemilikan ekuiti sebanyak tiga peratus.

Perdana menteri berkata kerajaan akan membantu MIC, parti yang mewakili masyarakat India menerusi beberapa inisiatif supaya jumlah penyertaan ekuiti kaum India dapat dikembangkan.

"Mungkin ada beberapa usaha mereka (MIC) yang tidak mencapai kejayaan seperti yang diharapkan...saya percaya intervensi kerajaan amat perlu, jika tidak, mungkin jumlah sasaran ekuiti itu sukar untuk dicapai," katanya dalam program 'Helo Malaysia' versi Tamil terbitan BernamaTV di saluran Astro 502 malam Isnin.

Dalam wawancara khas itu, Perdana menteri bercakap kira-kira sejam kepada wartawan Bernama - Michael Savarimuthu dan K.Ghandi - mengenai pelbagai program meningkatkan taraf hidup masyarakat India dan beliau berharap kaum itu terus memberi mandat kepadanya pada pilihan raya umum ke-13 tidak lama lagi.

Najib berkata menyedari bahawa masyarakat kaum India agak ketinggalan, beliau komited untuk mengubah kehidupan dan meningkatkan taraf ekonomi mereka menerusi pelbagai inisiatif untuk menguruskan transisi daripada masyarakat yang hidup di ladang dan estet, kepada masyarakat yang hidup di bandar. "Sumbangan kaum India adalah besar dalam konteks pembangunan negara kita yang tidak harus kita lupakan, bermula dengan peranan mereka di ladang yang amat terkenal atas usaha mereka, maka Malaysia menjadi pengeluar getah nombor satu di dunia dan kita dapat hasil eksport yang tinggi. "Mereka juga mengendalikan sistem kereta api kita, Jabatan Kerja Raya (JKR) dan sebagainya, jadi sumbangan masyarakat kaum India adalah besar dalam konteks pembangunan negara kita yang tidak harus kita lupakan," katanya.

Oleh kerana itu, Najib berkata beliau rasa terpanggil untuk melakukan sesuatu kerana beliau berpegang kepada satu prinsip utama, iaitu sebagai ketua kerajaan dan kerajaan, kita mesti berlaku adil kepada semua, dan inilah yang menjadi falsafah yang dipegang dan diamalkan.

Beliau berkata bagi meningkatkan taraf ekonomi rakyat, kerajaan memperkenal beberapa bentuk inisiatif dan bantuan pinjaman perniagaan bukan sahaja untuk kaum India tetapi untuk semua kaum di negara ini.

"Di bawah program Tukar (Program Transformasi Kedai Runcit) kita lihat bahawa ada juga penyertaan kaum India, program seperti 1Azam, pinjaman dari Tekun (Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga) dan Amanah Ikhtiar Malaysia juga bertujuan untuk membantu mereka," katanya.

Ditanya sama ada kerajaan boleh menambah peruntukan dalam Tekun dan Amanah Ikhtiar Malaysia untuk kaum India, Najib berkata perkara itu boleh dilakukan tetapi bergantung kepada keadaan ekonomi negara.

"Memang boleh (ditambah), kita boleh lakukan dengan syarat ekonomi kita berkembang dan hasil bertambah, bila hasil negara bertambah, kita percaya pada konsep berkongsi kekayaan negara kita supaya kekayaan kita dibahagikan secara adil dan saksama," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

BN Siap Sedia Umum Calon

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain