Pihak Berkuasa Diminta Ketat Kawalan Masuk Ke Kawasan Puncak Setiawangsa - Semasa | mStar

Pihak Berkuasa Diminta Ketat Kawalan Masuk Ke Kawasan Puncak Setiawangsa

PINDAH … Kejadian tanah runtuh di Puncak Setiawangsa yang berlaku pada Jumaat lepas menyebabkan sebahagian daripada kawasan tersebut terjejas dan penghuni kawasan perumahan serta kedai-kedai sekitarnya diarahkan berpindah ke tempat yang selamat. Kelihatan dua orang penduduk mengangkat barang-barang untuk dipindahkan dan seramai 283 penghuni diarahkan untuk berpindah.
-Foto BERNAMA
PINDAH … Kejadian tanah runtuh di Puncak Setiawangsa yang berlaku pada Jumaat lepas menyebabkan sebahagian daripada kawasan tersebut terjejas dan penghuni kawasan perumahan serta kedai-kedai sekitarnya diarahkan berpindah ke tempat yang selamat. Kelihatan dua orang penduduk mengangkat barang-barang untuk dipindahkan dan seramai 283 penghuni diarahkan untuk berpindah. -Foto BERNAMA

KUALA LUMPUR: Penduduk Puncak Setiawangsa di sini yang kediaman mereka terjejas ekoran kejadian tanah runtuh Jumaat lepas, meminta pihak berkuasa memperketatkan kawalan masuk orang awam ke kawasan perumahan yang dikosongkan itu kerana bimbang berlaku kes kecurian.

Anggota Parlimen Rompin Datuk Seri Dr Jamaludin Jarjis, antara penduduk yang terjejas dalam kejadian itu, berkata walaupun setakat ini tiada laporan mengenai kes curi, namun langkah itu wajar diambil bagi mengelak kes kecurian seperti yang dikatakan berlaku pada tragedi sebelum ini contohnya di Bukit Antarabangsa kira-kira empat tahun lepas.

Dr Jamaludin yang juga Duta Khas Malaysia ke Amerika Syarikat berkata penduduk mendapat maklumat terdapat sebuah lori yang mencurigakan cuba memasuki kawasan tersebut malam Isnin.

"Kononnya diarahkan oleh pemilik rumah untuk memindahkan barang, apabila diminta pengesahan pemandu lori tersebut tergesa-gesa meninggalkan kawasan itu," katanya dalam sidang media di kawasan bencana itu, Selasa.

Dr Jamaludin berkata beliau telah menyuarakan kebimbangan pemilik rumah itu kepada perhatian Ketua Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Kuala Lumpur, SAC Wan Abd Bari Wan Abd Khalid.

Beliau juga meminta pemilik rumah yang ingin memindahkan barangan peribadi atau harta benda mereka menggunakan orang tengah supaya memaklumkan kepada pihak berkuasa jenis dan nombor pendaftaran kenderaan yang akan digunakan supaya tidak wujud kesangsian.

"Jika hendak lebih selamat, pemilik rumah datang sekali bersama orang tengah jika ingin memindahkan barangan peribadi atau harta benda mereka,"katanya.

Benteng konkrit yang dibina di lereng bukit setinggi 50 hingga 60 meter runtuh pada kira-kira pukul 10 malam Jumaat lepas, menjejaskan beberapa buah banglo di kawasan Puncak Setiawangsa. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

PRU-13: Tiada Lagi Permainan Teka-Teki

Artikel Berkaitan

Artikel Lain