1 Juta Pekerja Sektor Swasta Terlepas Peluang Berkhidmat Sehingga Umur 60 - Kesatuan Pekerja - Semasa | mStar

1 Juta Pekerja Sektor Swasta Terlepas Peluang Berkhidmat Sehingga Umur 60 - Kesatuan Pekerja

KUALA LUMPUR: Kesatuan sekerja mahu Perdana Menteri campur tangan dalam penentuan tarikh penguatkuasaan umur persaraan minimum untuk pekerja sektor swasta, yang menyatakan peraturan baru itu perlu berkuatkuasa 1 Julai, bukan 1 Januari ini.

Majlis Perhubungan Rangkaian Kesatuan Sekerja Antarabangsa Malaysia (UNI-MLC) mendakwa dengan melambatkan tarikh pelaksanaan Akta, kira-kira satu juta pekerja yang akan mencapai umur persaraan 55 tahun antara sekarang dan 30 Jun akan terlepas daripada mempunyai peluang untuk berkhidmat sehingga mereka mencapai umur 60.

Presidennya Mohamed Shafie BP Mammal berkata kesatuan akan menghantar satu memorandum kepada Datuk Seri Najib Tun Razak pada Jumaat untuk mendapatkan bantuan segera untuk "membetulkan perkara itu".

"Mengapa kerajaan tidak boleh menguatkuasakan Akta pada 1 Januari dan meminta syarikat untuk mematuhinya. Pekerja, terutama orang-orang yang sepatutnya bersara tahun ini tidak berpuas hati dengan keputusan ini. Mereka akan kehilangan jika ini tidak diperbetulkan," katanya.

Shafie mempersoalkan "kelewatan" Menteri Sumber Manusia dalam melaksanakan Akta Persaraan Minimum 2012 apabila ia telah pun diluluskan, diberikan Perkenan Diraja dan diwartakan.

"Mengapa mesti Menteri Sumber Manusia menetapkan tarikh pelaksanaan hingga 1 Julai dan tidak esok. Keputusan itu bukan sahaja mengecewakan pekerja yang terjejas tetapi juga keluarga mereka yang bergantung kepada mereka untuk membawa pendapatan isi rumah.

"Kami berharap dapat berjumpa dengan Perdana Menteri dan menyerahkan memorandum. Kami berharap beliau akan dapat untuk menyelesaikan ini untuk kita, yang akan menjadi satu kelebihan kepada kerajaan kerana ia memberi kesan kepada rakyat. Tambahan pula, kita tidak mahu isu ini dipolitikkan," katanya.

Datuk Dr S. Subramaniam pada 8 Disember telah mengumumkan bahawa umur persaraan bagi pekerja-pekerja dalam sektor swasta akan dilanjutkan dari usia 55 tahun semasa 60 berkuatkuasa 1 Julai.

Majikan, bagaimanapun, boleh meminta untuk dikecualikan daripada peraturan baru itu sehingga enam bulan, sehingga 31 Disember tahun depan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain