Memorandum Tanah Runtuh Di Setiawangsa Ke Kabinet Sebelum Rabu Depan - Semasa | mStar

Memorandum Tanah Runtuh Di Setiawangsa Ke Kabinet Sebelum Rabu Depan

KUALA LUMPUR: Satu memorandum akan dihantar ke Kabinet bagi tindakan yang perlu diambil untuk mengatasi masalah kejadian tanah runtuh di Puncak Setiawangsa sebelum Rabu minggu hadapan.

Anggota Parlimen Setiawangsa, Datuk Seri Zulhasnan Rafique berkata memorandum tersebut dibuat bersama Institut Kerja Raya Malaysia (IKRAM), Dewan Bandar raya Kuala Lumpur (DBKL) dan pihak pemaju perumahan.

"Kami baru sahaja membincangkan dua aspek yang diberi perhatian iaitu daripada segi teknikal yang perlu diambil untuk menentukan kawasan ini selamat dan juga kebajikan penduduk di kawasan ini.

"Keselamatan dan kebajikan penduduk amat penting bagi mengelakkan kejadian yang buruk berlaku dan keadaan tanah," katanya kepada pemberita di sini Isnin.

Beliau berkata kejadian tanah runtuh tersebut merupakan satu kes bencana alam dan memohon kerajaan memberi bantuan untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi. "Kita akan mengadakan taklimat harian untuk penduduk di Dewan Masyarakat di Taman Setiawangsa agar kita dapat maklumkan keadaan semasa termasuk sebarang keputusan yang diambil," katanya.

Pihaknya akan sentiasa mengemas kini tindakan susulan dan gambar terkini dalam portal MySetiawangsa.net.

Sementara itu, Duta Khas Malaysia ke Amerika Syarikat Datuk Seri Dr Jamaludin Jarjis berkata cadangan untuk mengutarakan memorandum tersebut akan dibuat kepada Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar serta Menteri Kerja Raya agar kerajaan mengetahui keadaan sebenar yang berlaku.

"Pada masa ini kita akan lengkapkan cadangan memorandum tersebut termasuklah jumlah pampasan," katanya.

Beliau berkata semua rumah di Puncak Setiawangsa telah dikosongkan atas arahan pihak polis, IKRAM dan DBKL sehingga keadaan menjadi lebih stabil.

"Kita juga perlu kekalkan keselamatan, oleh itu semua penduduk di atas puncak dan rumah kedai di Bukit Setiawangsa dikosongkan supaya tidak ada kemalangan jiwa yang akan berlaku seandainya ada runtuhan lagi," katanya.

Katanya, mungkin akan ada tindakan teknikal yang melibatkan rekaan semula di cerun tersebut, namun semua itu akan ditentukan oleh pihak yang terlibat.

"Kita perlu tunggu keputusan bencana alam ini daripada Kabinet," katanya. --BERNAMA

Artikel Sebelum

Mekanik Ditemui Mati Dalam Bengkel

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain

Vardy catat rekod gol luar biasa EPL