DPMM Mahu Laksana Keseluruhan Projek MRT

KUALA LUMPUR: Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) mahu membangunkan keseluruhan projek Transit Aliran Berkapasiti Tinggi (MRT) dengan usaha sama persatuan kontraktor yang lain.

"Kami mohon untuk menjalankan keseluruhan projek MRT bersama persatuan kontraktor lain secara usaha sama atau pembelian syarikat-syarikat yang terlibat," kata presidennya Syed Ali Alatas pada sidang media mengenai cadangan balas anggota DPMM mengenai projek pembangunan infrastruktur terbesar negara itu, di sini Selasa.

Syed Ali berkata projek mega yang kini diurus oleh Syarikat Prasarana Negara Bhd (SPNB), menetapkan beberapa syarat kepada syarikat yang ingin membida projek itu, yang dilihat menyukarkan kontraktor Bumiputera untuk terlibat sama.

Antara syarat yang didapati menyekat peluang Bumiputera ialah larangan untuk menjalinkan usaha sama dengan mana-mana syarikat pada komponen tertentu, dan mempunyai modal berbayar sekurang-kurangnya RM10 juta.

Syed Ali berkata berdasarkan syarat SPNB itu, DPMM menganggarkan hanya 37 syarikat atau kontraktor Bumiputera yang layak memohon untuk projek itu.

Turut hadir pada sidang media ialah Presiden Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia Datuk Mokhtar Samad. Persatuan Kontraktor Melayu mempunyai 16,000 anggota.

Mokhtar berkata persatuan itu menggesa kerajaan supaya menimbang semula syarat yang ditetapkan bagi membolehkan lebih ramai kontraktor Melayu atau Bumiputera terlibat sama dalam projek MRT.

"Kita harap kerajaan akan membenarkan usaha sama atau penubuhan konsortium supaya kontraktor Bumiputera turut layak menjalankan projek ini," katanya.

Menurutnya persatuan itu kini menagih jaminan yang diberi oleh Pengarah Urusan SPNB, Shahril Mokhtar bahawa mereka tidak akan mengetepikan kontraktor Bumiputera dalam projek pembangunan itu.- BERNAMA

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain