IKIM.fm nafi terlibat dalam kutipan derma anak yatim - Semasa | mStar

IKIM.fm nafi terlibat dalam kutipan derma anak yatim

KUALA LUMPUR: Stesyen Radio Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), IKIM.fm hari ini menafikan pernah terlibat dalam kutipan derma bagi mengisi tabung anak-anak yatim Wilayah Persekutuan seperti yang disebarkan melalui satu surat.

Menurut Ketua Pengarah IKIM, Datuk Nik Mustapha Nik Hassan Radio IKIM tidak mempunyai Unit Derma atau menjalankan kutipan derma serta menjanjikan akan menyiarkan senarai penderma sebagai balasan kepada penderma.

"Kandungan surat yang bertarikh 15 Julai 2009 itu adalah satu penipuan kerana IKIM.fm tidak pernah melantik mana-mana agen untuk mengutip derma dan membuka akaun Maybank khusus untuk tabung kutipan derma.

"Ia bukanlah amalan kita dan kalau ada pun rancangan untuk itu kita akan war-warkanya terlebih dahulu dalam hebahan radio Ikim," kata beliau.

Sementara itu menurut Pengarah IKIM.fm, Ir. Ahmad Jais Alias, pihak IKIM tidak pernah mempunyai kakitangan yang bernama Wan Abdul Rahman iaitu individu yang memalsukan kandungan surat tersebut dengan menggunakan nama IKIM.

"Kami telah memeriksa rekod dan mendapati tidak pernah ada pegawai tersebut dalam syarikat kami dan niat beliau jelas iaitu untuk menjatuhkan kredibiliti IKIM.

"Cara surat itu ditulis pun tidak professional... selain menggunakan semua huruf besar, individu itu juga menulis mengenai Jabatan Ugama Islam Malaysia, yang mana semua orang tahu Jabatan ini memang tidak wujud," katanya.

Surat yang ditandatangi oleh 'Pegawai media Radio IKIM' itu menyatakan, Radio IKIM ingin meminta sumbangan derma kepada tabung anak-anak yatim Wilayah Persekutuan yang ditandatangan oleh seorang yang mengaku kononya pegawai media kepada radio IKIM.

Di dalam surat itu juga turut disertakan nombor akaun Maybank yang boleh dibuat untuk menyalurkan sumbangan tersebut.

Pada 24 Julai, Ahmad telah membuat laporan polis di balai polis Sentul bagi menafikan kenyataan dalam surat tersebut.

Pihak IKIM menyerahkan kepada polis untuk membuat tindakan lanjut dan berharap orang ramai berhati-hati dengan perkara tersebut serta membuat laporan polis sekiranya telah ditipu.

"Kita akan membuat hebahan di radio IKIM setiap hari untuk mengelakkan nama baik IKIM daripada tercemar dan mengingatkan orang ramai supaya berhati-hati," kata Ahmad.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain