Rayuan ditolak, Manoharan kekal di Kamunting - Semasa | mStar

Rayuan ditolak, Manoharan kekal di Kamunting

PUTRAJAYA: Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Kota Alam Shah, M. Manoharan kekal sebagai tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), demikian diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan di sini hari ini.

Hakim Datuk Nik Hashim Nik Ab Rahman, Datuk Augustine Paul dan Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin membuat keputusan sebulat suara untuk menolak rayuan Manoharan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi menolak permohonan habeas corpus yang dikemukakan tahun lepas.

Dalam kehakiman tersebut, panel hakim berkata mereka berpuas hati bahawa Manoharan telah gagal untuk meyakinkan mahkamah bahawa penahanannya adalah tidak sah.

Ini merupakan kali kedua Manoharan, 49, gagal dalam usaha untuk dibebaskan daripada tahanan ISA di Pusat Tahanan Kamunting, Taiping.

Manoharan ditahan pada 31 Disember 2007 kerana didakwa terbabit dalam penganjuran protes jalanan di Kuala Lumpur pada 25 November tahun yang sama serta membuat kenyataan berbau hasutan terhadap kerajaan.

Manoharan sebelum ini memfailkan permohonan habeas corpus pada kali pertama di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dan ditolak pada 26 Disember 2007.

Rayuannya di Mahkamah Persekutuan juga ditolak pada 14 Mei tahun lepas.

Beliau memfailkan satu lagi permohonan habeas corpus di Mahkamah Tinggi Ipoh bagi mencabar kesahihan perintah tahanan bertarikh 13 Disember 2007 yang dikeluarkan mengikut Seksyen 8(1), ISA tetapi sekali lagi ditolak oleh mahkamah pada 8 September tahun lepas.

Pada 12 November tahun lepas, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sekali lagi menolak permohonan habeas corpus.

Peguam A. Srimurugan memberitahu mahkamah bahawa anak guamnya tidak mungkin mengancam keselamatan negara kerana dia merupakan wakil rakyat yang dipilih pada pilihan raya umum ke-12 tahun lepas.

Timbalan Pendakwa Raya Najib Zakaria, yang bertindak bagi pihak Menteri Dalam Negeri, berkata alasan pemilihan sebagai wakil rakyat adalah tidak relevan kepada penahanan itu. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain