suria

Jadual peperiksaan Pendidikan Moral, al-Quran dan As Sunnah SPM dilewat 30 minit

JOHOR BAHARU Jadual peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi dua mata pelajaran iaitu Pendidikan Moral dan Pendidikan Al Quran dan As Sunnah yang dijadual pada 18 November ini, akan dilewatkan setengah jam daripada jadual asal.

Pengarah Peperiksaan Kementerian Pelajaran, Dr. Salbiah Ismail berkata, berikutan pindaan itu, jadual untuk dua subjek terbabit berubah dari dari pukul 2 petang ke pukul 2.30 petang.

"Kami memang ada menerima rungutan meminta peperiksaan Pendidikan Moral dipinda ke 19 November untuk dijalankan bersama Pendidikan Islam kerana jadual peperiksaan pada 18 November amat padat.

"Tetapi kementerian tidak boleh mengubah hari untuk kertas itu kerana setelah daftar peperiksaan disemak, ada sebilangan calon mengambil kedua-dua subjek Pendidikan Moral dan Pendidikan Islam. Jadi, bagaimana calon hendak menduduki peperiksaan dua mata pelajaran itu serentak," katanya di sini hari ini.

Salbiah berkata demikian sebagai mengulas rungutan ibu bapa dan pelajar dalam sebuah akhbar berbahasa Inggeris tempatan semalam, yang menggesa Kementerian Pelajaran meminda jadual peperiksaan Pendidikan Moral ke tarikh 19 November.

Mengikut jadual, sebahagian calon SPM pada 18 November itu akan menduduki peperiksaan kertas Matematik Tambahan 1 dari pukul 8 pagi hingga 10 pagi, Matematik Tambahan 2 (10.30 pagi hingga 1 petang) sebelum Pendidikan Moral atau Pendidikan Al Quran dan As Sunnah (2 petang hingga 4 petang). Beliau berkata sebagai langkah terbaik, kementerian memutuskan untuk melewatkan peperiksaan Pendidikan Moral serta Al Quran dan As Sunnah itu bermula pada pukul 2.30 petang dan berakhir pada pukul 5 petang.

"Kami berharap semua pihak menerima keputusan ini. Sebenarnya, draf jadual sebelum ini sudah dibuat dua tahun lepas dan diedar kepada Jabatan Pelajaran Negeri untuk disemak.

"Bila tiada bantahan awal, kami akhirnya mengeluarkan jadual ini Julai lepas kepada sekolah dan pelajar," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain