Pakistan Puji Konsep 1Malaysia - Pesuruhjaya Tinggi

KUALA LUMPUR: Konsep 1Malaysia merupakan satu idea indah dalam menggalakkan perpaduan pelbagai kaum yang dapat hidup secara harmoni di bawah satu bumbung, kata bakal Pesuruhjaya Tinggi Pakistan ke Malaysia, Shahid M.G.Kiani.

Diplomat berusia 59 tahun itu berkata konsep tersebut, yang dicetuskan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada 2009, telah berjaya menyatupadukan semula warga Malaysia sebagai satu bangsa.

Oleh itu, negara pelbagai kaum dan budaya lain perlu mempelajari nilai-nilai itu daripada Malaysia, katanya.

"Konsep ini membuat penduduk daripada pelbagai lapisan masyarakat merasakan diri mereka hidup sebagai satu keluarga. Sesungguhnya, ia merupakan konsep yang baik," katanya.

Shahid berkata demikian pada sidang media selepas majlis menaikkan bendera sempena Hari Kebangsaan Pakistan ke-73 hari ini di pejabat Suruhanjaya Tinggi negara itu di sini.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata pengusaha industri pelancongan di Malaysia dan Pakistan perlu menjalinkan kerjasama dalam mengembangkan lagi industri itu. "Beberapa perkara kita boleh laksanakan seperti memperkenalkan produk pelancongan yang ditawarkan oleh Pakistan menerusi penganjuran seminar di sini," katanya.

Beliau berkata seramai 75,000 pelancong Pakistan melawat Malaysia tahun lepas dan jumlah itu dijangka meningkat menjelang tahun depan.

Mengenai pilihan raya Pakistan pada 11 Mei ini, beliau berkata ianya menarik kerana hampir sama dengan Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 di negara ini.

"Sistem demokrasi yang hampir sama, saya bangga untuk melihat demokrasi masih subur," kata Shahid yang berkhidmat di Vietnam sebelum ditukarkan ke sini. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Wartawan Somalia Ditembak Mati

Artikel Berikut

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain