Penerjun negara sudah kembali dari China, jalani pemeriksaan lanjut di ISN

Pandelela dan Mun Yee sudah kembali ke tanah air.

SKUAD terjun negara yang menjalani latihan di Chengdu, China telah kembali ke tanah air pada pagi Jumaat, ekoran peningkatan jumlah jangkitan 2019 novel koronavirus (2019-nCoV) yang bertambah serius di negara tembok besar itu.

Setiausaha Kehormat Kesatuan Renang Amatur Malaysia (ASUM), Mae Chan ketika dihubungi berkata kesemua penerjun dan jurulatih disahkan ‘bebas’ daripada sebarang jangkitan koronavirus.

“Kesemua mereka balik dalam keadaan sihat. Tidak ada demam atau batuk. Mereka telah dihantar ke Institut Sukan Negara (ISN) bermula pagi ini untuk pemeriksaan kesihatan lanjut, dan mereka tidak akan kembali ke China sehingga keadaan di negara itu kembali pulih seperti sediakala,” katanya.

Beliau berkata penerjun negara dijaga dengan baik ketika berada di China, di mana langkah-langkah pencegahan dilaksanakan dengan baik, termasuk suhu badan mereka diperiksa setiap hari.

Katanya mereka akan menjalani latihan intensif di tanah air sehingga kejohanan terjun Grand Prix di Rostock, Jerman pada 20-23 Februari dan kejohanan terjun Siri Dunia di Montreal, Kanada pada 28 Februari hingga 1 Mac.

Pasukan negara terdiri daripada lima penerjun iaitu Leong Mun Yee, Pandelela Rinong, Wendy Ng Yan Yee, Kimberly Bong dan Enrique Harold serta dua jurulatih keabngsaan, Li Rui dan Li Teng.

Bagaimanapun juara dunia 2017, Cheong Jun Hoong masih berada di China itu untuk menjalani latihan bersama bekas jurulatih kebangsaan, Yang Zhuliang di Qinhuangdao.

Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Ahmad Shapawi Ismail berkata Jun Hoong masih belum memuktamadkan tarikh sebenar beliau akan kembali ke Malaysia.

“Jun Hoong masih mahu berada di sana. Dia selesa dengan latihan di sana. Tempat Jun Hoong dengan kawasan terkesan wabak itu jauh, jadi dia tidak terkesan. Bagaimanapun Jun Hoong dan jurulatihnya masih memantau keadaan di sana, dan jika (keadaan) merisaukan, sudah pasti dia akan balik. Buat masa sekarang, dia rasa selesa dan tiada kerisauan untuk Jun Hoong kekal di sana,” katanya.

Mengikut perancangan awal, Pandelela dan Mun Yee akan kembali ke tanah air untuk memperbaharui visa pada 2 Februari, diikuti Wendy, Kimberly dan Enrique pada 13 Februari, manakala Jun Hoong pula akan balik pada 14 Mac.

Menurut laporan South China Morning Post, angka kematian di China meningkat ke 259 dengan 11,791 kes jangkitan yang disahkan. - BERNAMA

penerjun negara, koronavirus, China

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain