Sam Allardyce Lepas Jawatan Pengurus England - Sukan | mStar

Sam Allardyce Lepas Jawatan Pengurus England

Sam Allardyce

KEDUDUKAN Sam Allardyce sebagai pengurus pasukan kebangsaan England berakhir malam Selasa apabila dia dipercayai menawarkan diri meletak jawatan berbanding dipecat hanya selepas 67 hari bersama pasukan itu.

Persatuan Bola Sepak (FA) England mengutuk Allardyce kerana tingkah lakunya yang 'tidak wajar' dan sebagai 'pertimbangan kepada satu kesilapan serius'.

Pengurus berusia 61 tahun itu telah dipanggil ke Wembley pada Selasa selepas dia dirakamkan memberi nasihat kepada seorang lelaki yang mendakwa merupakan wakil sebuah syarikat dari Asia Timur, tetapi sebenarnya wartawan yang melakukan penyamaran.

Allardyce dipercayai menggunakan kedudukannnya sebagai pengurus England untuk berunding dalam perjanjian bernilai 400,000 pound (RM2.1 juta) selain menunjukkan cara melepasi undang-undang FA England dalam hal perpindahan pemain.

Allardyce telah berdepan sesi soal siasat terperinci oleh Pengerusi FA Greg Clarke dan Ketua Eksekutif Martin Glenn, walaupun difahamkan Glenn dan Pengarah Teknikal FA, Dan Ashworth enggan kehilangan pengurus mereka yang hanya dilantik pada Julai lalu.

Antara detik rakaman video yang didedahkan oleh wartawan akhbar 'The Telegraph'. -AGENSI

Sementara FA memulakan pencarian pengurus baharu England. Untuk sementara waktu Pengurus Pasukan B-21 England, Gareth Southgate akan mengambil alih pasukan senior bagi menempuh empat perlawanan seterusnya menentang Malta, Slovenia, Scotland dan Sepanyol.

FA turut mengeluarkan satu pengumuman rasmi mengenai masa depan Allardyce.

"FA mengesahkan Sam Allardyce telah meninggalkan jawatannya sebagai pengurus England.

"Tindakan Allardyce, seperti yang dilaporkan adalah tidak wajar sebagai pengurus England. Dia menerima penilaian kesilapannya dan telah memohon maaf. Bagaimanapun, melihat betapa seriusnya kesilapan tersebut, FA dan Allardyce membuat keputusan bersama untuk menamatkan kontraknya serta merta.

"Ini bukan satu tindakan yang dipandang ringan oleh FA namun FA mempunyai kepentingan untuk melindungi kepentingan sukan bola sepak dan mengekalkan tahap tertinggi dalam bola sepak.

"Pengurus pasukan senior England adalah satu jawatan yang memerlukan seseorang menunjukkan kepimpinan tinggi dan menghormati permainan ini sepanjang masa.

"Gareth Southgate akan mengambil alih skuad senior untuk empat perlawanan seterusnya menentang Malta, Slovenia, Scotland dan Sepanyol sementara FA memulakan pencarian pengurus England baru.

"FA mengucapkan selamat berjaya kepada Sam di masa hadapan."

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Keputusan Kejuaraan

Artikel Berkaitan

Allardyce Bakal Dipecat

Lebih Artikel

Harga petrol, diesel naik!