Tengku Abdullah Kini Presiden Persatuan Hoki Asia 2014-2018 - Sukan | mStar

Tengku Abdullah Kini Presiden Persatuan Hoki Asia 2014-2018

KUALA LUMPUR: Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah secara rasmi mengambil alih jawatan Presiden Persekutuan Hoki Asia (AHF) bagi penggal 2014-2018 pada Kongres AHF 2014.

Tengku Abdullah sebelum ini merupakan calon tunggal untuk memenuhi kerusi itu selepas kemangkatan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah.

Tayyab Ikhram dari Macau pula dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) AHF manakala Fumio Ogura dari Jepun pula memegang jawatan bendahari.

Dalam sidang media di akhir Kongres AHF pada Ahad, Tengku Abdullah bertitah akan memberi komitmen sepenuhnya kepada pembangunan hoki di peringkat Asia terutama dalam mempromosi sukan itu kepada negara Asia yang masih lagi asing tentang hoki.  

"Hari ini adalah lembaran baru bagi saya dalam AHF, sudah pasti saya memerlukan sedikit masa untuk berbincang dengan anggota exco.

"Apabila saya membuat keputusan menerima jawatan ini...ini memang membuktikan bahawa saya sudah bersedia dan komited untuk AHF serta meneruskan legasi Almarhum Sultan Azlan Shah," titahnya.

Tengku Abdullah berharap baginda akan mendapat sokongan penuh untuk melaksanakan tanggungjawabnya daripada semua persatuan kebangsaan.

"Kami melihat mutu sukan hoki di Asia masih ketinggalan berbanding Eropah dan juga Australia. Kami perlu melakukan banyak kerja.

"Saya harap kita boleh merangka formula yang berkesan untuk merapatkan jurang dengan negara-negara Eropah dan Australia," titahnya.  

BARISAN KEPIMPINAN AHF 2014-2018

Presiden: Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah (Malaysia) 

Ketua Pegawai Eksekutif: Tayyab Ikhram (Macau)

Naib Presiden: Chaiyapak Siriwat (Thailand), Seksenbayez Berrikazy (Kazakhstan), Narinder Batra (India), Hong Moon Pyo (Korea Selatan), Rana Mujahid Ali (Pakistan) dan Shin Jung Hee (Korea Selatan). 

Bendahari: Fumio Ogara (Jepun)

Anggota Exco: Datuk Abdul Rahim Md Ariff (Malaysia) Mathavan Devadas (Singapura) Bahram Shafie (Iran) Akhthar Rasool (Pakistan) Sumith Edirisinghe (Sri Lanka) Zuhair Alajmi (Oman) Abdur Rashid Sikder (Bangladesh) Li Gao Chao (China) Datuk Dr S. Shamala (Malaysia) Masako Kamisuki (Jepun). 

Tengku Abdullah , Hoki Asia , AFH

Artikel Berikut

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

Blok Azmin sertai Bersatu - Sumber