Pengerusi Man City Sindir Man United Kerana Hutang - Sukan | mStar

Pengerusi Man City Sindir Man United Kerana Hutang

PENGERUSI Manchester City, Khaldoon Al Mubarak menyindir Manchester United dengan mendakwa kelabnya beroperasi tanpa sebarang hutang.

City baru-baru ini telah didenda oleh badan bola sepak, UEFA sebanyak 60 juta Euro kerana didapati bersalah melanggar undang-undang kewangan.

Bagaimanapun dalam temubual di laman web kelab berkenaan, Mubarak berkata tindakan UEFA tidak akan mengubah strategi dan model perniagaan City.

Manchester United kini menanggung hutang tertinggi iaitu sebanyak £700 juta selepas kelab itu menjadi milik keluarga Malcolm Glazer.

Tetapi dalam laporan kewangan terbaru menyebut hutang United telah menurun sebanyak 4.3 peratus kepada £351.7 juta.

"Tahun ini telah berakhir dengan jayanya. Tahun depan kami akan membuat keuntungan lagi. Kami mempunyai projek yang kukuh dan kami tidak mempunyai hutang yang memaksa pemain berhempas pulas untuk menjelaskan hutang itu.

"Pada saya ia merupakan model perniagaan yang kukuh. Bagaimanapun, rakan kita di UEFA lebih mempercayai pihak lain. Meraka mempunyai pandangan dan begitu juga dengan kami.

"Kami sentiasa melakukan yang terbaik untuk kelab dan penyokong. Kami mempunyai model perniagaan yang baik dan kami mempercayainya," kata Mubarak.


 

Manchester City , Manchester United

Artikel Sebelum

Barcelona Perkenal Jersi Baharu

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Rakyat Pahang terima Sultan baharu