suria

29 Pasukan Sertai Piala FA 2011 Musim Ini

KUALA LUMPUR: Juara bertahan Negeri Sembilan mempunyai peluang cerah untuk mempertahankan gelaran juara Piala FA musim ini apabila menerima undian mudah pada saingan Piala Malaysia tahun ini yang bermula pada 19 Februari depan.

Pasukan 'Hoben Jang Hoben' yang muncul juara menewaskan Kedah pada pusingan lepas, mendapat 'bye' dan kini mendapat laluan mudah ke suku akhir Piala Malaysia sama ada menentang pasukan Pos Malaysia ataupun Kuala Lumpur.

Turut mendapat 'bye' dalam perlawanan ini ialah naib juara, Kedah dan diikuti dua pasukan lagi yang kalah separuh akhir iaitu Selangor dan Terengganu pada perlawanan itu nanti.

Pada majlis rasmi undian Piala Malaysia 2011 di Dewan Perdana, Bukit Jalil dekat sini pada Sabtu, Negeri Sembilan diletakkan dalam Kumpulan A bersama pasukan kelab Pos Malaysia, Kuala Lumpur, Johor MP Muar, Selangor PKNS, Pahang, Sabah, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Perak, Melaka, KL Sime Darby FC, Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Sarawak, Pulau Pinang USM FC dan Terengganu.

Sebanyak 29 pasukan akan mengambil bahagian dengan 15 dalam pasukan A dan 14 dalam pasukan B dengan perlawanan dijalankan secara liga dua pusingan.

Undian secara terbuka ini memperlihatkan pusingan pertama, kedua dan perlawanan akhir dijalankan secara kalah mati satu pusingan manakala peringkat suku akhir dan separuh akhir pula kalah mati dua pusingan.

Undian terdiri daripada 14 pasukan negeri, 13 pasukan kelab dan baki dua pasukan dari PDRM dan ATM.

Sementara itu naib juara, Kedah pula berdepan laluan sukar untuk mengulangi ke final selepas diletakkan dalam pasukan B.

Namun begitu, Kedah akan bertemu sama ada Perlis ataupun Felda United FC sebelum betul-betul menghadapi cabaran sukar yang diletakkan bersama kumpulan dengan Kelantan, Terengganu T-Team, Kuala Lumpur Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), Johor FC, Johor, Pulau Pinang, Harimau Muda A, Pulau Pinang SDM Navy, Harimau Muda B, Johor Melodi Jaya dan Selangor.

Kemuncak perlawanan akhir Piala FA akan berlangsung pada 11 Jun.

Sementara itu, Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) turut menentukan undian Liga Super dan Liga Perdana untuk musim depan.

Sebanyak 14 kumpulan dalam Liga Super manakala 12 kumpulan dalam Liga Perdana.

Felda United dan Sabah yang masing-masing merupakan juara dan naib juara Liga Perdana musim lepas kini layak bermain untuk Liga Super.

Bagaimanapun tarikh bermula Liga Super dan Liga Perdana masih belum diputuskan dan akan ditentukan selepas perlawanan Piala Sumbangsih yang kini dikenali Piala Sultan Ahmad Shah 2011 antara Selangor dan Kelantan di Stadium Shah Alam pada 29 Januari ini.

Undian Liga Super:

Selangor, Kelantan, Negeri Sembilan, KL Felda United FC, Perlis, Pahang, Harimau Muda A, Kedah, Terengganu T-Team, Kuala Lumpur, Terengganu, Perak, Johor FC dan Sabah.

Undian Liga Perdana:

PDRM, Sarawak, Johor, Johor MP Muar, KL Pos Malaysia, Harimau Muda B, ATM, Selangor PKNS, KL Sime Darby FC, Pulau Pinang SDM Navy, Pulau Pinang dan Pulau Pinang USM.-BERNAMA

Artikel Sebelum

United Menang Tipis Ke Atas West Brom

Artikel Berikut

Jadual Perlawanan Liga Perdana Inggeris

Artikel Lain