Maybank - Bank Paling Selamat Di Malaysia, Indonesia - Niaga | mStar

Maybank - Bank Paling Selamat Di Malaysia, Indonesia

KUALA LUMPUR: Malayan Banking Bhd (Maybank) dan anak syarikatnya di Indonesia, PT Bank Maybank Indonesia digelar sebagai bank yang paling selamat, masing-masing dalam negara yang mereka beroperasi,  berdasarkan kepada satu senarai kedudukan antara negara yang diterbitkan oleh Global Finance Magazine.

Global Finance dalam satu  kenyataan, berkata bank-bank tersebut dipilih melalui satu penilaian mengikut penarafan jangka panjang mata wang asing daripada Moody's, Standard  and  Poor dan Fitch termasuk jumlah  aset merangkumi 1,000 bank terbesar  di seluruh dunia.

Selain penamaan bank-bank yang paling selamat dalam 106 negara, laporan  penuh itu memasukkan penyenaraian 50 bank yang paling selamat di dunia, 50 bank perdagangan yang paling selamat, 50 bank paling selamat dalam pasaran baru  muncul, institusi kewangan Islam yang paling selamat dalam Majlis Kerjasama Teluk dan bank-bank yang paling selamat mengikut wilayah.

Pengarah Editorial dan Penerbit Global Finance, Joseph D. Giarraputo, berkata walaupun wujud usaha-usaha bagi mengharmonikan peraturan kewangan merentas rantau dan di seluruh dunia, peraturan yang ada tetap kekal unik kepada setiap negara, disebabkan oleh risiko tertentu dan sumber.

"Khususnya bagi bank-bank yang beroperasi merentasi sempadan, cabaran yang dihadapi ialah untuk bertindak balas kepada sesuatu situasi pada masa yang sama, perlu menawarkan pengalaman yang konsisten bagi pelanggan korporat yang juga beroperasi dalam beberapa bidang kuasa yang berbeza," katanya. -- Bernama      


Maybank

Artikel Sebelum

Tony Fernandes Dilantik Semula

Artikel Berikut

Batik Air Lancar Penerbangan Jakarta-KK

Artikel Lain

Tun M pandu Proton Saga baharu