suria

Staf Burger King mengurat pekerja Sushi King, ‘dating’ waktu rehat! Cinta monyet bertahan sedekad... Akhirnya ke jenjang pelamin

Perkenalan yang bermula pada usia 17 tahun akhirnya bertahan hingga ke jenjang pelamin.

KATA orang, cinta monyet tidak akan bertahan lama.

Namun berlainan pula kisahnya dengan pasangan ini yang akhirnya menamatkan 'cinta monyet' mereka di jenjang pelamin selepas sebelas tahun mengharungi suka dan duka.

Siapa sangka, perkenalan secara tak sengaja ketika masing-masing baharu menamatkan pengajian peringkat menengah, berlanjutan lebih sedekad sebelum mengambil keputusan untuk hidup bersama.

Video kompilasi yang dikongsikan di media sosial memaparkan momen ketika masing-masing mula berkenalan sehinggalah diijabkabulkan membuatkan rata-rata netizen kagum dengan pasangan ini.

Mengimbas kembali kisah cinta monyet, wanita yang dikenali dengan nama Nurul Shamime berkata, perkenalannya dengan suami, Muhammad Affique Ashraf, 29, bermula ketika masing-masing bekerja secara sambilan selepas tamat peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

ARTIKEL BERKAITAN: Cinta monyet dianggap tak ke mana, cikgu pun tak yakin... adik angkat akhirnya dibawa naik pelamin - “Saya ajak dia couple semula”

ARTIKEL BERKAITAN: Cinta monyet zaman sekolah berakhir di pelamin, gadis sukar percaya kini dah bersuami - “Dari dulu bukan tak ada bergaduh... ada je”

"Saya kerja dekat Sushi King, suami kerja dekat Burger King yang terletak bersebelahan. Dia tegur masa saya nak balik kerja dan bermula daripada situ kami berkawan. Masa tu umur kami masing-masing 17 tahun.

"Saya bekerja sambilan nak cari duit lebih untuk bayar lesen kereta. Selepas berkawan sebulan, dia ajak couple. Kami selalu luangkan masa bersama ketika waktu rehat, makan sama-sama," ujar wanita berusia 29 tahun ini.

Cabaran pertama hubungan mereka bermula apabila masing-masing melanjutkan pengajian ke institusi pengajian tinggi dan terpaksa menjalani cinta jarak jauh.

cinta monyet 4

Nurul Shamime dan Affique diijabkabulkan pada Jun 2020.

"Saya masuk Kolej Matrikulasi dekat Kuala Pilah dan suami sambung belajar dekat Institut Teknologi Penerbangan Universiti Kuala Lumpur (UniKL MIAT). Cabarannya, kami selalu gaduh sebab takut masing-masing curang.

"Sebab study group mesti bercampur lelaki perempuan, ada aktiviti dan macam-macam lagi, tambahan pula kami jarang jumpa.

"Selepas tamat matrikulasi, saya sambung pengajian peringkat ijazah sarjana muda dekat Universiti Malaysia Pahang (UMP), Pekan selama empat tahun setengah, jadi memang jarang jumpa," ujarnya.

cinta monyet 2

Pasangan ini kini sudah mengenali hati budi masing-masing selama 13 tahun.

Bagaimanapun ujar Nurul Shamime, keterbatasan untuk sering bertemu bukanlah alasan untuk dia dan pasangannya mengambil kesempatan di atas kesetiaan masing-masing.

Selain memanfaatkan teknologi untuk berkomunikasi setiap hari, dia dan pasangannya saling meletakkan kepercayaan antara satu sama lain.

"Kami jarang bergaduh mengenai isu orang ketiga sebab setiap perkara seperti pergi ke mana, jumpa siapa, buat apa semua kami sentiasa update each other. Kalau bergaduh, call dan pujuk sampai hati pasangan lembut.

Kami jarang bergaduh mengenai isu orang ketiga sebab setiap perkara seperti pergi ke mana, jumpa siapa, buat apa semua kami sentiasa update each other.

NURUL SHAMIME

"Sepanjang hubungan ini juga, kami memang terus jumpa keluarga kerana restu mereka sangat penting," katanya.

Sebelas tahun bercinta, pasangan ini mengikat tali pertunangan dan kemudian memeterai ikatan pernikahan pada 16 Jun 2020 dalam satu majlis ringkas lantaran tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ketika itu.

Dua tahun melayari perkahwinan, pasangan ini kini membangunkan perniagaan produk kecantikan dan kosmetik bersama-sama.

cinta monyet 3

Nurul Shamime dan suami sudah dua tahun melayari bahtera perkahwinan.

Tidak menyangka perkongsian videonya mengundang perhatian netizen, Nurul Shamime meluahkan rasa terharu dengan komen serta doa yang dititipkan untuknya dan suami.

"Apapun pokok pangkalnya, kunci bagi setiap perhubungan adalah setia dan dua-dua kena berusaha untuk menunjukkan kasih sayang," katanya lagi.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Banyak video best di YouTube mStar! Rugi kalau tak follow. Klik kat sini!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain