suria

Ibu excited buat reviu makanan pasar malam Cameron Highlands, anak rancak berborak dengan ‘sesuatu’ di siling... patutlah cuaca dingin terasa bahang

Seorang wanita berkongsi pengalaman melibatkan anak tunggalnya ketika mereka bercuti di Cameron Highlands penghujung tahun lalu.

KATA orang, bayi dan kanak-kanak dapat melihat serta berkomunikasi dengan mahkluk yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

Kebiasaannya anak kecil ini akan menangis atau merengek sekiranya mereka 'terlihat' kelibat makhluk berkenaan.

Begitu juga situasi yang dialami oleh pasangan suami isteri ini apabila gelagat anak kecil mereka yang sedang berkomunikasi dengan 'seseorang' secara tidak sengaja dirakam oleh kamera!

ARTIKEL BERKAITAN: Tak tidur 48 jam demi Lathi Challenge, pelajar Aswara diganggu pukul 4 pagi - “Kenapa part hantu je lampu nak terpadam?”

ARTIKEL BERKAITAN: Nak cabut pokok terbiar, tapi tak jaga mulut, sudahnya 6 jam ‘hadap’ gangguan! Bunyi mengilai pada mulanya disangka makcik ketawa

Menerusi perkongsian video yang dimuatnaik di Facebook dan saluran YouTube, jelas kelihatan anak perempuan pasangan ini seperti sedang berkomunikasi dengan 'seseorang' yang berada di atas siling, malah dia sempat melakukan isyarat tangan ketika berbicara.

Ketika berkongsi cerita dengan mStar, Khairunnisa Aziz berkata, kejadian berlaku ketika dia bersama suami serta anak tunggal mereka menginap di sebuah hotel di Cameron Highlands pada Disember tahun lalu.



Sebahagian perkongsian Khairunnisa mengenai pengalaman yang dialami mereka sekeluarga ketika bercuti di Cameron Highlands hujung tahun lalu.

Namun perkongsian video tersebut hanya dibuat baru-baru ini di media sosial bertujuan untuk memberi peringatan kepada ibu bapa yang lain khususnya apabila membawa anak kecil bercuti.

"Sebelum ini tak pernah alami kejadian macam ni. Memang orang pernah kata, mata budak-budak boleh nampak 'sesuatu'. Bila berlaku kepada keluarga sendiri, jadi apa salahnya berkongsi untuk peringatan bersama," katanya,

Bercerita lebih lanjut, ibu muda berusia 28 tahun ini berkata, kejadian berlaku menjelang waktu Maghrib di mana mereka tiga beranak baru sahaja pulang dari Pasar Malam Golden Hills.



Anak tunggal Khairunnisa, Hanna Shadrina atau mesra dengan panggilan Mekna mengalami kesukaran untuk tidur pada malam kejadian berkenaan.

"Niat asal buat video ni untuk buat ulasan (review) makanan untuk support peniaga Muslim dekat pasar malam tersebut. Saya memang suka buat review dan ia ikhlas tanpa apa-apa bayaran.

"Jadi saya buat video tu untuk content saluran YouTube kami, The Khainis. Ia lebih kepada vlog famili.

"Dipendekkan cerita, selepas membeli makanan di pasar malam, kami pulang ke hotel dan tiba dalam pukul 7 petang. Memandangkan hari masih cerah, saya pun set up peralatan di tepi balkoni untuk rakam video.

"Sebenarnya masa tu rasa tak sedap hati, lalu saya pun tutup pintu balkoni dan kemudian rakam seperti biasa," ceritanya.



Tangkap layar (screenshot) video yang dimuatnaik Khairunnisa jelas memperlihatkan anaknya sedang menunjukkan 'sesuatu' di atas siling bilik hotel.

Menurut Khairunnisa, ketika sedang asyik membuat ulasan makanan, dia langsung tidak menyedari kelainan gelagat anak perempuannya, Hanna Shadrina yang duduk di belakang.

"Saya duduk depan sekali sebab senang nak handle telefon bimbit. Memang saya dengar anak bercakap tapi saya fikir dia sedang bercakap dengan ayahnya.

"Saya sebagai mak kalau tahu anak 'berkomunikasi' dengan benda tu tentu saya akan stop recording dan stop makan. Tapi disebabkan anak memang kuat membebel jadi saya ingatkan dia tengah berborak dengan suami dekat belakang," ujarnya yang menetap di Shah Alam.

Khairunnisa menambah, anaknya yang ketika itu baru menginjak usia dua tahun langsung tidak menunjukkan tingkah laku pelik apatah lagi menangis ketika 'berkomunikasi'.

Saya sebagai mak kalau tahu anak 'berkomunikasi' dengan benda tu, tentu saya akan stop recording dan stop makan.

KHAIRUNNISA AZIZ

IBU

"Tak ada benda pelik lain yang berlaku, kecuali malam itu anak merengek susah nak tidur dan bilik terasa berbahang walaupun kebiasaannya suhu di Cameron Highlands sejuk waktu malam.

"Anak akhirnya tidur lebih kurang 2 pagi selepas kami tenangkannya dan pasang bacaan ayat suci Al-Quran. Alhamdulillah, tiada kejadian aneh yang berlaku pada malam-malam seterusnya sehingga kami pulang," katanya.

Khairunnisa menambah, dia hanya menyedari kejadian tersebut ketika melakukan suntingan video untuk dimuatnaik di media sosial.



Gambar kenangan Khairunnisa bersama suami dan anaknya ketika bercuti di Cameron Highlands.

"Saya pun beritahu suami pasal rakaman tu. Rupa-rupanya dia memang dah tahu sejak hari kejadian tapi tak mahu cerita bimbang saya bertambah risau.

"Sebab itu kalau tengok di video tu, kelihatan suami saya mengusap mata Hanna agar dia tak terus berkomunikasi. Itu salah satu pesanan orang tua-tua," katanya lagi.

Bercerita lebih lanjut, Khairunnisa berkata kejadian tersebut merupakan satu pengajaran untuknya agar lebih beringat sekiranya berkunjung ke tempat baharu selepas ini.

"Mungkin 'benda' tu ikut kami dari luar ketika pulang dari pasar malam. Masa rakaman juga mungkin tak sesuai sebab menjelang Maghrib tapi saya mahu siapkan cepat bimbang makanan yang dibeli dah tak enak atau rangup jika lambat.

"Apa pun, ini semua pengajaran untuk kami agar lebih beringat. Mujur tak ada apa yang berlaku selepas hari pertama percutian dan mujur juga 'dia' tak ikut pulang sekali," ujarnya berseloroh.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Ada cerita menarik mahu dikongsi? E-mel kepada kami di mstar@thestar.com.my

Artikel Berkaitan

Artikel Lain