Tak tidur 48 jam demi Lathi Challenge, pelajar Aswara diganggu pukul 4 pagi - “Kenapa part hantu je lampu nak terpadam?”

Video Lathi Challenge yang dihasilkan Aiman menerima ratusan ribu jumlah tontonan di media sosial.

TREND video Lathi Challenge kini banyak memenuhi paparan media sosial di seluruh dunia.

Tidak ketinggalan, ia turut disertai beberapa individu di Malaysia termasuklah pelakon, Mawar Rashid.

Namun, video sama yang dihasilkan seorang pelajar Akademi Seni Budaya Dan Warisan Kebangsaan (Aswara) turut mencuri perhatian ramai sehingga menerima ratusan ribu tontonan dalam masa singkat.

ARTIKEL BERKAITAN: Wow mekap ilusi! Belajar di YouTube je, gadis buat magik pada wajah sendiri, tapi belum ada keberanian solek orang lain

ARTIKEL BERKAITAN: Cayalah! Baru 11 tahun tapi bakat mekap taraf profesional, Iris cabar diri idam solek Neelofa

Menurut Aiman Shahiran Ahmad Fadzil, 22, dia bersengkang mata selama 48 jam demi menyempurnakan video itu yang berdurasi kurang satu minit.

Dalam video itu, dia memaparkan transformasi wajah biasa kepada karakter seorang puteri sebelum berubah menjadi karakter hantu dengan wajah yang cukup menyeramkan.

Mesra disapa Aiman, dia sewaktu dihubungi mStar sempat berkongsi kejadian aneh yang menimpa sewaktu penggambaran video tersebut.

Aiman sudah mempelajari teknik solekan secara serius sejak berusia 14 tahun.

"Saya tak tidur, shoot dan edit selama 48 jam. Part hantu tu saya shoot sekitar pukul 4 pagi.

"Tiba-tiba sahaja black out, lampu terpadam tapi lagu masih bermain. Lagu itu pun macam ada aura tersendiri, saya baca orang kata ada ritual dan sebagainya... saya pun tak tahu.

"Memang rasa seram sekejap, kenapa part hantu je lampu nak terpadam? Sebelum tu OK je. Sebelum tu juga saya dah check semua tiada masalah, tapi tiba-tiba black out," ujarnya.

Saya kan lelaki, orang pertikai tapi saya tak kisah sebab saya buat video itu sekadar satu karakter.

AIMAN SHAHIRAN AHMAD FADZIL

PENUNTUT ASWARA

Menurut penuntut bidang Filem dan Televisyen itu, dia sanggup menyewa kostum tradisional untuk menyempurnakan rakaman tersebut.

Malah, dia juga dibantu ibunya dalam mengenakan kostum tersebut sebelum membuat tiga bahagian rakaman bersendirian.

"Saya dengan mak yang terlibat, mak bantu untuk pakai kostum termasuklah perhiasan di kepala. Selebihnya saya buat sendiri.

Dedah Aiman, ada kisah seram yang berlaku sewaktu penggambaran video itu.

"Sebenarnya saya dapat banyak mesej, ramai minta buat Lathi Challenge tu sebab mereka tahu saya sentiasa buat video mekap, sebab tu saya hasilkan.

"Hasilnya memuaskan, saya puas hati walaupun tak tidur 48 jam," ujarnya.

Bercakap mengenai respon orang ramai, Aiman mengakui bersyukur apabila menerima sokongan yang tidak putus-putus sejak video itu dikongsi.

Antara mekap kesan khas yang dihasilkan Aiman pada wajahnya.

Namun katanya, sudah menjadi ragam media sosial, pasti ada sahaja segelintir individu yang akan bercakap perihal negatif mengenai dirinya.

"Saya kan lelaki, orang pertikai tapi saya tak kisah sebab saya buat video itu sekadar satu karakter.

"Saya tak kisah, biasanya saya tak baca pun. Jika tidak saya padam dan sekat akaun mereka.

Penuntut Aswara ini enggan mengendahkan segelintir komen negatif yang mempertikaikan dirinya di laman sosial.

"Bukannya saya pakai macam tu kat luar. Saya sebenarnya terharu ramai orang hargai seni saya buat. Terkejut dengan sambutan orang ramai," ujarnya yang mula belajar teknik solekan secara serius sejak berusia 14 tahun.

Malah, Aiman sewaktu berusia 18 tahun juga pernah mewakili Malaysia ke Los Angeles dan menyertai pertandingan mekap kesan khas Nyx Face Awards di sana.

Lebih membanggakan, dia berjaya menempatkan dirinya dalam kedudukan tiga teratas dengan sentuhan magis yang dihasilkan di wajah sendiri.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Berkaitan

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain