suria

Pengusaha pawagam rayu kebenaran untuk kembali beroperasi

Mereka telah kehilangan 90 peratus pendapatan tahun ke tahun, dengan kerugian lebih RM500 juta pada tahun 2020 sahaja. Foto: YAP CHEE HONG/The Star.

PENGUSAHA pawagam merayu agar kerajaan mengizinkan mereka kembali beroperasi kerana sektor lain seperti gim, kasino dan pusat rekreasi juga telah dibenarkan untuk dibuka semula dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Persatuan Pemamer Filem Malaysia (MAFE) berkata, penutupan pawagam kerana PKP melumpuhkan industri itu.

Malah, mereka telah kehilangan 90 peratus pendapatan tahun ke tahun, dengan kerugian lebih RM500 juta pada tahun 2020 sahaja.

"Penutupan secara paksa telah mempengaruhi industri sehingga mengakibatkan kehilangan pekerjaan yang tidak terhitung jumlahnya, penutupan panggung wayang secara kekal dan pengurangan operasi yang signifikan untuk semua peserta pameran di seluruh dunia," katanya.

Persatuan itu berkata, penutupan pawagam juga secara langsung akan memberi kesan kepada industri filem Melayu tempatan yang menggaji sekitar 20,000 rakyat Malaysia.

Pengerusi MAFE, Tan Sri Mohd Ghazali Mohd Seth berkata, industri pawagam tidak dapat bertahan lama dan ia pasti akan runtuh.

"Kami berharap kerajaan mempertimbangkan kembali keputusannya secara serius dan memungkinkan kami untuk beroperasi semula," katanya.

Pengendali juga meminta keluarga dari rumah yang sama dibenarkan untuk duduk bersebelahan di pawagam apabila ia dibuka semula. - The Star.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain