Koronavirus: Kementerian Pertahanan sedia bawa pulang rakyat Malaysia di Wuhan dengan pesawat ATM

Dr Mahathir berkata Malaysia akan berbincang dengan kerajaan China supaya rakyatnya yang tidak dijangkiti boleh pulang ke negara ini dengan pesawat. FOTO: BERNAMA.

KEMENTERIAN Pertahanan bersedia untuk menghantar pesawat Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bagi membawa pulang rakyat Malaysia yang masih berada di Wuhan, China yang kini dilanda wabak 2019 novel koronavirus.

Menteri Pertahanan Mohamad Sabu berkata ketika ini pihaknya perlu menunggu arahan dan kelulusan daripada kerajaan pusat untuk membawa pulang rakyat Malaysia di sana.

ARTIKEL BERKAITAN: Malaysia sedia bawa pulang rakyat Malaysia di Wuhan

"Kalau keputusan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) di bawah Timbalan Perdana Menteri (Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail) perlu bantuan kita (Kementerian Pertahanan) untuk bawa keluar rakyat (Malaysia) di sana, ATM bersedia untuk menghantar kapal terbang.

"Kita ada kapal terbang pengangkut C130 iaitu kapal terbang milik ATM untuk dihantar bagi bawa balik mereka, tapi setakat ini belum ada arahan lagi untuk berbuat demikian," katanya kepada pemberita ketika ditemui pada program perjumpaan Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) bersama perwakilan Amanah kawasan Bukit Mertajam, di sini hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas mengenai kenyataan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad semalam yang menyatakan bahawa kerajaan sedia membawa pulang rakyat Malaysia yang masih berada di Wuhan.

Dr Mahathir berkata Malaysia akan berbincang dengan kerajaan China supaya rakyatnya yang tidak dijangkiti boleh pulang ke negara ini dengan pesawat, sebagaimana kerajaan Jepun dapat membawa pulang rakyatnya selepas mendapat kebenaran dari China sebelum ini. - BERNAMA.

ATM, koronavirus, China, Wuhan

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain