Jerebu makin serius di Semenanjung, catat bacaan IPU tidak sihat

Pemandangan Menara Berkembar Petronas (KLCC) dan Menara Kuala Lumpur yang terjejas akibat jerebu ketika tinjauan di sekitar ibu kota pada Isnin.

JEREBU yang melanda negara ini dikhuatiri semakin serius apabila beberapa kawasan di Semenanjung Malaysia mencatatkan skala bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) tidak sihat, pada Selasa.

Setakat pukul 7 pagi Selasa, beberapa lokasi di ibu negara mencatatkan IPU tidak sihat dengan Batu Muda di paras 138, Cheras (130) dan Putrajaya (126).

Di Selangor pula, Johan Setia mencatat paras IPU di tahap 158, Petaling Jaya (127), Shah Alam (121), Klang (117) dan Banting (123).

Sementara itu di Tangkak, Johor, IPU yang direkodkan berada pada paras 109, manakala Rompin, Pahang mengalami peningkatan mendadak daripada 98 pada Isnin malam kepada 197 pada Selasa pagi.

Memetik laporan Berita Harian, Jabatan Alam Sekitar (JAS) pada Isnin mengeluarkan kenyataan bahawa kebakaran hutan di Sumatera dan Kalimantan, Indonesia menyebabkan jerebu merentas sempadan dan memberi kesan kepada peningkatan bacaan IPU di semua kawasan di sepanjang pantai barat Semenanjung Malaysia dan barat Sarawak.

Selain itu, kebakaran belukar bagi tujuan pertanian yang berlaku di Jalan 9, Johan Setia, Klang memberi kesan kepada peningkatan bacaan IPU di stesen Johan Setia, Klang dan jerebu setempat di Bandar Putera 2, Klang.

Bacaan IPU boleh disemak menerusi laman sesawang rasmi http://apims.doe.gov.my.

Artikel Berkaitan

Klik

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain