Belum ada keputusan lagi, kata PM mengenai Marzuki - Semasa | mStar

Belum ada keputusan lagi, kata PM mengenai Marzuki

mahathir
Dr Mahathir Mohamad.

TUN Dr Mahathir Mohamad berkata, belum ada keputusan dibuat mengenai Datuk Marzuki Yahya berhubung ijazahnya dari universiti asing yang dipertikaikan.

"Belum ada keputusan lagi mengenai isu itu," kata Perdana Menteri selepas menghadiri Perhimpunan Perdana Perpaduan 2019 di Dewan Sri Pinang di George Town, Jumaat.

ARTIKEL BERKAITAN: “Saya serah kepada PM untuk putuskan” - Marzuki

Marzuki, yang merupakan setiausaha agung Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan timbalan menteri luar, menyatakan ijazahnya dari Universiti Antarabangsa Cambridge di Amerika Syarikat (AS), selepas sebelum ini dikatakan bahawa beliau mempunyai ijazah dari Universiti Cambridge.

Parti-parti pembangkang membuat desakan agar beliau berundur ekoran ijazah yang 'meragukan' itu.

Sementara itu, Bersatu Pulau Pinang memberitahu, mereka berpihak kepada pengerusi negeri itu, dan menyerahkan pihak berkuasa untuk menyiasat perkara tersebut.

"Marzuki merupakan antara pihak yang membangunkan parti Bersatu di peringkat negeri, yang mempunyai kira-kira 11,000 ahli hari ini," kata Setiausaha Bersatu Pulau Pinang, Azahari Aris pada sidang media di George Town.

Beliau berkata, sidang media itu dihadiri ketua-ketua dari 13 bahagian di negeri itu.

Marzuki sebelum ini mengatakan bahawa beliau menyerahkan kepada Dr Mahathir untuk menentukan nasibnya.

"Saya akan serahkan kepada perdana menteri untuk memutuskan kedudukan saya sebagai timbalan menteri luar, setiausaha agung Bersatu dan jawatan-jawatan parti lain," katanya dalam kenyataannya sejak isu mengenai kelayakan akademiknya didedahkan. - The Star

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain