Jalsoa Kecam Tindakan Badan Peguam Malaysia - Semasa | mStar

Jalsoa Kecam Tindakan Badan Peguam Malaysia

Mohamed Apandi Ali

KUALA LUMPUR: Persatuan Pegawai-pegawai Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan (Jalsoa) mengecam tindakan Badan Peguam Malaysia untuk membahaskan usul mendesak Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali meletakkan jawatan pada Mesyuarat Agung Tahunan Badan itu Sabtu ini.

Jawatankuasa Eksekutif Jalsoa dalam kenyataan akhbar pada Khamis, berkata tindakan Badan Peguam Malaysia itu seolah-olah mempertikaikan proses perundangan yang telus seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Menurut jawatankuasa itu, sekiranya usul itu diteruskan, ia boleh dilihat sebagai mengganggu perlaksanaan kuasa dan budi bicara Peguam Negara seperti yang diperuntukkan mengikut Fasal (3) Perkara 145 Perlembagaan Persekutuan. 

"Tindakan Badan Peguam Malaysia itu telah mengundang rasa tidak puas hati kepada Pegawai-Pegawai Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan yang merupakan sebahagian daripada institusi perundangan negara ini yang berperanan melaksanakan tugas-tugas menegakkan keadilan dan melindungi kedaulatan undang-undang di negara ini dan mengecam tindakan Badan Peguam Malaysia itu.

"Selaras dengan Perkara 15 (1) Perlembagaan Jalsoa, satu Mesyuarat Agung Luar Biasa akan diadakan bagi membahaskan usul antaranya menolak usaha campur tangan dan tekanan oleh mana-mana badan lain termasuk Badan Peguam Malaysia dalam urusan institusi Peguam Negara untuk melaksanakan kuasa dan budi bicara seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan," kata jawatankuasa itu.

Mesyuarat Agung Jalsoa akan diadakan pada 30 Mac ini.

Pada Mesyuarat Agung Tahunan ke-70 itu, Badan Peguam Malaysia juga akan membahaskan usul meminta Peguam Cara Negara melaksanakan peranan sebagai Pendakwa Raya dalam kes-kes berprofil tinggi berikutan Badan Peguam Malaysia berpendapat Peguam Negara tidak lagi layak untuk bertindak sebagai Pendakwa Raya.

Artikel Berikut

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain