MAS Larang Rokok Elektroknik Diletakkan Dalam Bagasi - Semasa | mStar

MAS Larang Rokok Elektroknik Diletakkan Dalam Bagasi

Rokok elektronik.
PETALING JAYA: Penumpang Malaysia Airlines (MAS)  kini perlu membawa rokok elektronik (e-rokok) mereka dalam bagasi tangan dan tidak boleh meletakkannya dalam bagasi ketika mendaftar masuk, ia berikutan langkah terbaharu yang diumumkan oleh Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA). 

Bagaimanapun, peraturan tersebut tidak mengubah arahan yang melarang penumpang merokok ketika berada dalam kabin pesawat. 

MAS dalam satu kenyataan pada Isnin berkata FAA telah mencadangkan agar semua syarikat penerbangan memastikan semua penumpang membawa e-rokok mereka secara eksklusif ke dalam kabin pesawat. 

"Ia berikutan kes kebakaran terbaharu melibatkan e-rokok, justeru FAA telah mengeluarkan langkah keselamatan dengan mencadangkan semua syarikat penerbangan memastikan e-rokok di bawa naik oleh penumpang ke dalam kabin pesawat dan bukannya diletakkan dalam bagasi ketika diperiksa. 

"Membawa e-rokok ke dalam kabin penumpang mengurangkan risiko berlakunya kejadian tidak diingini daripada berlaku," menurut kenyataan MAS itu. 


Pada September tahun lalu, penumpang dalam sebuah pesawat di Lapangan Terbang Logan, Boston terpaksa dipindahkan selepas e-rokok yang terdapat dalam beg penumpang yang diletakkan di bahagian kargo pesawat tiba-tiba terbakar.

Ekoran insiden berkenaan menyebabkan FAA mengarahkan agar semua syarikat penerbangan melaksanakan arahan tersebut.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain

Anda boros? Apa kata cuba 5 cara ini