Kerajaan Akan Usahakan Bantuan Tambahan Untuk Mangsa Banjir - Najib - Semasa | mStar

Kerajaan Akan Usahakan Bantuan Tambahan Untuk Mangsa Banjir - Najib

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri berkata kerajaan akan berusaha mencari sumber dan bantuan tambahan bagi membantu meringankan beban mangsa banjir, disamping bantuan RM500 yang diumum sebelum ini.

Datuk Seri Najib Tun Razak berkata berdasarkan pemerhatian sekitar lawatan banjir di Pahang, telah memberi gambaran kepadanya mengenai kerugian yang terpaksa ditanggung setiap keluarga.

"Walaupun kerajaan pusat telah meluluskan bantuan khas bernilai RM500, saya akui jumlah tersebut tidak memadai.

"Atas kesedaran ini, pihak kerajaan akan berusaha mencari sumber dan bantuan tambahan untuk disalurkan kepada mangsa dalam usaha untuk meringankan beban mereka," kata Najib dalam status terbarunya di laman Facebook.

Awal bulan ini, Pahang, Terengganu, Kelantan dan Johor dilanda banjir buruk susulan hujan lebat berterusan serta limpahan air sungai di beberapa kawasan, menyebabkan ribuan penduduk terpaksa berpindah selain kehilangan harta benda.

Dalam pada itu, Jabatan Meteorologi meramalkan penduduk di kawasan Pantai Timur bakal berdepan kemungkinan berlakunya gelombang kedua banjir antara 25 hingga 28 Dis ini ketika air laut pasang yang disertai ombak besar.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

default image

Pelajar 'Punk' Serang Guru Ditahan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain