Pekerja Asing Tidak Perlu Bangkitkan Isu Bayaran Levi - Dr Subramaniam

BANGI: Isu pekerja asing tidak mampu membayar levi tidak patut timbul memandangkan pendapatan mereka akan meningkat selaras dengan pelaksanaan dasar gaji minimum.

Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Dr S. Subramaniam pada Khamis berkata, pekerja asing masih boleh memperoleh antara RM300 hingga RM400 setiap bulan walaupun pemotongan untuk bayaran levi setiap bulan.

"Dengan peningkatan pendapatan yang diperoleh menerusi kerja lebih masa dan faedah lain, kita percaya pekerja asing tidak mempunyai masalah untuk membayar levi," katanya.

Beliau berkata, peraturan baru itu turut membolehkan majikan melakukan penjimatan antara RM100 hingga RM150 bagi setiap pekerja pada setiap bulan.

Jemaah Menteri pada Rabu memutuskan bahawa bayaran levi pekerja asing perlu ditanggung sepenuhnya oleh pekerja itu sendiri dan bukan lagi majikan, berkuat kuasa serta merta.

Dasar levi tahun 1992 itu dikuatkuasakan semula kepada pekerja asing baharu atau mereka yang ingin memperbaharui pas kerja, penggajian atau lawatan.

Menteri Kewangan II Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah yang mengumumkan perkara itu berkata, keputusan itu bertujuan untuk mengurangkan kos pengambilan pekerja asing yang ditanggung majikan.

Sementara itu, Dr Subramaniam berkata, kementeriannya akan meneliti permintaan sekumpulan majikan berhubung kos penginapan dan pengangkutan diserahkan kepada pekerja asing.

"Kita belum membuat sebarang keputusan. Kita masih lagi mengkaji kemungkinan itu," katanya selepas merasmikan Persidangan Kepimpinan Pelajar Unisamrat untuk pelajar India di sini.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain