Pengusaha Hiburan: Sumber Rezeki Akan Terjejas Jika Laksana Peraturan Baru - Semasa | mStar

Pengusaha Hiburan: Sumber Rezeki Akan Terjejas Jika Laksana Peraturan Baru

PETALING JAYA: Pengusaha acara hiburan mengatakan peraturan baru Kedah melarang wanita daripada persembahan pentas semasa Tahun Baru Cina menjejaskan perniagaan mereka.

Pemilik Rhythm Mix Entertainment Lee Chee Kang berkata banyak tempahan untuk persembahan oleh penari dan penyanyi, yang kebanyakannya wanita, telah dijadualkan sepanjang Februari ini.

"Jika peraturan ini dilaksanakan semasa perayaan, saya akan kehilangan sejumlah besar wang daripada pembatalan projek-projek tersebut," katanya Isnin.

Beliau berkata demikian sebagai maklum balas kepada peraturan baru oleh Kerajaan Kedah pimpinan PAS terhadap perayaan Tahun Baru Cina, termasuk mengharamkan wanita menyanyi di pusat membeli-belah dan lain-lain tempat-tempat awam secara terbuka.

Lee berkata terdapat permintaan yang besar daripada masyarakat Cina tempatan bagi persembahan semasa musim perayaan Cina.

"Jika wanita penghibur tidak boleh melakukan, kehangatan sambutan turut akan terjejas," katanya.

Penghibur jalanan, Catherine Yee Yean San, 25, berkata, Kerajaan Kedah terlalu melampau dalam penguatkuasaan peraturan baru.

"Setiap wanita mempunyai hak untuk mempamerkan bakatnya kepada orang ramai, "katanya.

Yee, yang dinobatkan juara Pertandingan Nyanyian Nan pada tahun 2010, berkata walaupun dia tidak tahu apa yang berlaku namu percaya peraturan baru ini sedikit sebanyak akan menjejaskan sumber rezeki mereka.

Presiden Karyawan, Datuk Freddie Fernandez bersetuju dengan Lee dan berkata keputusan itu akan menjejaskan kehidupan penghibur.

"Tahun Baru Cina adalah masa yang sibuk, terutamanya untuk ahli-ahli berbangsa Cina kami. Penghibur boleh kehilangan ratusan ribu ringgit, "katanya.

Fernandez menggesa Kerajaan Negeri Kedah untuk menimbang semula pelaksanaan garis panduan, sambil menambah bahawa Karyawan akan bertemu dengan pegawai-pegawai kerajaan negeri untuk membincangkan hal ini.

Sementara itu, City Plaza, penaja perayaan Tahun Baru Cina 1Malaysia 2013 di Bintang Walk Alor Setar pada 15 Feb, telah ditarik balik beberapa acara yang telah dirancang untuk Tahun Baru Cina ini.

Jurucakapnya berkata keputusan itu dibuat pada Khamis, sehari selepas garis panduan yang dikeluarkan oleh Kerajaan Kedah.

"Kami membatalkan beberapa program kerana kekangan tertentu," katanya enggan mengulas lanjut.

Beliau berkata acara itu dianjurkan oleh pergerakan belia.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Polis siasat dakwaan Syed Saddiq diugut