Pekerja Domestik Isu Diperbincangkan Pada Mesyuarat JTF - Semasa | mStar

Pekerja Domestik Isu Diperbincangkan Pada Mesyuarat JTF

KUALA LUMPUR: Isu pekerja domestik adalah antara yang diperbincangkan dalam mesyuarat Pasukan Petugas Khas Bersama (JTF) Malaysia-Indonesia di Jakarta.

Mesyuarat yang berlangsung selama dua hari dan berakhir pada Jumaat dengan kedua-dua pihak membincangkan cadangan kaji semula struktur kos pada bayaran ejen.

Yuran ejen dikatakan menjadi halangan utama dalam MoU yang ditandatangani antara kedua-dua belah pihak pada awal tahun ini untuk membuka jalan mengembalikan pembantu rumah Indonesia berikutan akhir moratorium tiga tahun yang dikenakan oleh republik itu.

Bagaimanapun, bilangan pembantu rumah yang datang telah diabaikan, dengan pegawai berkata, RM4,511 bayaran ejen yang ditetapkan terlalu rendah.

MoU itu menyatakan bahawa caj RM2,711 perlu dibayar kepada agensi selain RM1,800 bayaran pendahuluan di mana majikan boleh mendapatkannya secara ansuran daripada gaji pembantu rumah dalam tempoh enam bulan.

Wakil Persatuan Kebangsaan Agensi Pekerjaan Malaysia (Pikap) dan Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing Malaysia (Papa) turut berada di ibu negara Indonesia untuk menghadiri mesyuarat itu.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr S. Subramaniam, ketika dihubungi, berkata pegawai-pegawainya akan membincangkan masalah itu dan mendapatkan penyelesaian.

JTF dipengerusikan oleh Ketua Pengarah Jabatan Tenaga Kerja kedua-dua negara dan juga termasuk wakil-wakil daripada Kementerian Dalam Negeri.

Hasilnya akan dibincangkan pada mesyuarat peringkat menteri dan kemuncak mesyuarat antara kedua-dua negara di Putrajaya minggu depan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain