Gerakan Untuk Semua Rakyat Malaysia - Koh Tsu Koon - Semasa | mStar

Gerakan Untuk Semua Rakyat Malaysia - Koh Tsu Koon

KUALA LUMPUR: Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) bukan hanya khusus kepada masyarakat Cina sahaja sebaliknya ia dibuka kepada semua kaum di Malaysia, kata Presidennya Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.

Beliau berkata sememangnya parti itu sejak awal penubuhannya dianggotai rakyat pelbagai kaum.

"Kami memang telah mengamalkan budaya 1Malaysia sejak awal penubuhan parti ini. Sebab itulah kami namakan parti kami Parti Gerakan Rakyat Malaysia.

"Walaupun kebanyakan daripada ahli kami terdiri daripada kaum Cina iaitu 78 hingga 80 peratus, namun kami mempunyai 15 peratus kaum India dan selebihnya dianggotai kaum Melayu dan kaum etnik di Sabah dan Sarawak," katanya ketika ditanya mengenai status Parti Gerakan yang diuar-uarkan kononnya parti itu hanya khusus untuk orang Cina.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di sini hari ini sempena Mesyuarat Perwakilan Gerakan Nasional 2012 yang akan berlangsung esok.

Katanya kenyataan yang disebarkan melalui laman sosial kononnya parti itu merupakan parti berasaskan kaum Cina merupakan taktik parti pembangkang untuk menjatuhkan parti-parti komponen Barisan Nasional khususnya Gerakan.

Mengenai prestasi Gerakan di Pulau Pinang, beliau berkata penduduk di negeri itu mula menerima segala usaha yang dijalankannya dengan respons yang positif.

"Parti Gerakan sekarang merupakan parti pembangkang di Pulau Pinang dan masyarakat dahulunya tidak menerima program yang dijalankan dengan baik.

"Namun kini melalui pengamatan saya, masyarakat di sana mula menyambut baik usaha kami bagi mengambil alih semula Pulau Pinang," katanya.

Koh berkata masyarakat Cina terutamanya telah mula mempertikaikan ketiadaan sebarang pembangunan yang dibawa oleh DAP yang memerintah negeri itu dan mula melihat program yang dijalankan Gerakan untuk menjamin masa depan mereka.

"Selain itu masyarakat Melayu dan India di Pulau Pinang turut serta mempertikaikan kemampuan kerajaan negeri yang diterajui DAP dalam mentadbir dan menjaga kebajikan penduduk sejak tahun 2008," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Gerakan Tangguh Pemilihan Parti

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain