Pelatih Ingkar: JLKN Serah 3,892 Nama Kepada Polis - Semasa | mStar

Pelatih Ingkar: JLKN Serah 3,892 Nama Kepada Polis

KOTA BAHARU: Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) telah menyerahkan kepada polis 3,892 nama bakal pelatih yang gagal melaporkan diri untuk mengikuti Program Latihan Khidmat Negara (PLKB) sejak 2010.

Ketua Pengarah JLKN Datuk Abdul Hadi Awang Kechil berkata pihaknya menyerahkan kepada polis untuk membuat siasatan sebelum tindakan diambil terhadap pelatih terbabit.

"Kami tidak ada pilihan selain menghantar nama mereka kepada pihak polis kerana sesiapa yang ingkar dan disahkan melanggar peraturan itu tidak diberi sebarang pengecualian atau penangguhan," katanya kepada pemberita selepas pelancaran pergerakan pelatih PLKN Kumpulan 3 Siri 9/2012 di Poly-Tech Mara, di sini Ahad.

Katanya JLKN mengambil masa untuk menyediakan senarai tersebut kerana perlu memastikan kesahihan setiap kes termasuk kegagalan pelatih memberi alasan kukuh untuk tidak menghadiri PLKN.

Abdul Hadi berkata mereka yang didapati bersalah akan didenda menjalani khidmat komuniti selama 240 jam.

Katanya walaupun sudah menjalani khidmat komuniti, mereka masih diwajibkan mengikuti PLKN.

Abdul Hadi menasihatkan mereka yang dipanggil mengikuti PLKN tampil membuat penjelasan jika tidak mahu menghadiri latihan, agar tidak disiasat polis dan dikenakan tindakan undang-undang.

Mengenai pengambilan kumpulan ke-3 yang menjalani latihan bermula hari ini hingga 29 Nov, beliau berkata pihaknya merangka program khas untuk mereka iaitu Program Tiga Dalam Satu, iaitu sambutan bulan Kemerdekaan, Sambutan Hari 1Malaysia dan Ramah Mesra Aidilfitri.

Katanya program itu penting untuk mempercepatkan proses suai kenal antara pelatih selain mendedahkan mereka kepada perkembangan terkini dalam negara. Program itu turut menekankan semangat kenegaraan dan kerohanian, selain menyemarakkan lagi pembentukan negara bangsa, katanya.

Abdul Hadi berkata empat modul yang diperkenalkan sebelum ini iaitu fizikal, kenegaraan, khidmat komuniti dan pembangunan masyrakat tetap diteruskan.

"Ia adalah aktiviti yang telah diputuskan oleh kerajaan...tetapi dari segi pengisian ia akan diubah dari semasa ke semasa melalui jurulatih PLKN yang pakar bagi memastkan mereka ini tidak menjalani latihan dan pembelajaran yang sama dengan pelatih sebelum ini," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Pemandu Dipenjara 12 Tahun Miliki Ganja

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain