Saifuddin, Gan Pertahan Pendirian Berhubung Seksyen 114A - Semasa | mStar

Saifuddin, Gan Pertahan Pendirian Berhubung Seksyen 114A

PETALING JAYA: Dua Timbalan Menteri mempertahankan pendirian masing-masing agar Seksyen 114A Akta Keterangan 1950 harus dipinda walaupun mereka dipanggil oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin selepas memberikan kenyataan berbeza dengna pemimpin lain dalam isu tersebut.

Datuk Saifuddin Abdullah dan Gan Ping Sieu telah bertemu dengan Muhyiddin pada Isnin yang turut dihadiri oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz.

Ketika mengesahkan mengenai pertemuaan tersebut, Nazri berkata ia diadakan bagi menangani kebimbangan kedua pemimpin berkenaan.

"Ia bukan satu teguran. Kami tidak seperti pembangkang, dalam Barisan Nasional kami mengamalkan kebebasan bersuara," katanya pada Selasa.

Nazri berkata kerajaan telah memutuskan untuk bekerjasama dengan pihak-pihak yang berkaitan seperti penulis blog dan Centre for Independent Journalism (CIJ) dalam usaha menjelaskan rasional kerajaan tidak melakukan sebarang perubahan terhadap Seksyen 114A.

"Saya akan cuba untuk bertemu dengan mereka secepat mungkin," katanya.

Pindaan, pewartaan yang berkuat kuasa Julai lalu, membolehkan penerbitan dan pemiliknya menyiarkan artikel yang menyinggung perasaan di Internet kecuali jika pemiliknya terbukti melakukan perbuataan tersebut atau sebaliknya.

Menafikan bahawa mereka dimarahi, kedua-dua timbalan menteri itu menegaskan bahawa apa jua pendirian mereka keputusan Kabinet akan tetap dipatuhi.

Saifuddin yang juga Timbalan Menteri Pengajian Tinggi berkata, semasa perbincangan itu, beliau telah menyuarakan kebimbangannya ke atas teks sekyen, kerana beliau menganggap ia memberi maksud ‘terlalu luas’ terutamanya istilah ‘memudahkan’

"Pendirian saya dan Nazri dalam isu ini adalah adalah dari dua pandangan yang berbeza. Saya pula melihat kesannya terhadap transformasi politik ke arah demokrasi progresif yang matang.

"Di akhir pertemuaan tersebut, saya menegaskan bahawa kita perlu memindanya. Bagaimanapun, apabila Kabinet telah memutuskan status quo dan Nazri akan melihat kepada pendirian pihak yang berkenaan kami akan meninggalkan isu ini buat sementara waktu," katanya kepada The Star dalam satu pesanan ringkas yang dikirimkan.

Beliau turut berkata adalah satu keperluan untuk belajar daripada mereka yang telah melaksanakannya, sebagai contoh Akta Kebebasan Internet Brazil yang menjamin tiada penapisan Internet.

Gan yang juga Timbalan Menteri Belia dan Sukan berkata beliau dan partinya (MCA) bimbang mengenai akta tersebut terutamanya mengenai garis panduan nyata tentang bagaimana kerajaan merancang untuk menguatkuasakan Seksyen 114A serta apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan.

"Terma dan syarat yang digunapakai adalah terlalu luas dan umum. Adalah lebih baik sekiranya garis panduan yang ditetapkan dapat mengurangkan ketakutan orang ramai bahawa mereka yang tidak bersalah tidak akan didakwa," katanya.

Menurut beliau, Muhyiddin menerima pendapat mereka dengan baik dan mencadangkan agar tidak perlu ada pertemuaan seterusnya, sementara Nazri memberi jaminan kepada mereka bahawa Seksyen 114A dikhaskan untuk menangkap penjenayah siber.

Artikel Sebelum

'Raja Dadah' Ditahan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain