Kekurangan Guru Di SJK Tamil Diatasi Hujung Tahun Ini - Puad Zarkashi - Semasa | mStar

Kekurangan Guru Di SJK Tamil Diatasi Hujung Tahun Ini - Puad Zarkashi

KUALA PILAH: Masalah kekurangan guru di sekolah jenis kebangsaan (SJK) Tamil dijangka dapat diatasi hujung tahun ini apabila 80 guru menamatkan pengajian mereka di institut pendidikan guru (IPG).

Timbalan Menteri Pelajaran Dr Mohd Puad Zarkashi berkata bakal guru terbabit akan mengisi sebahagian besar daripada 107 kekosongan jawatan di sekolah yang berkenaan.

"Bagi saya masalah kekurangan guru ini dianggap selesai dengan pengisian sebahagian besar jawatan itu," katanya kepada pemberita Jumaat.

Beliau sebelum itu merasmikan Majlis Penutupan Perkhemahan Integrasi Pasukan Badan Beruniform Agensi Bukan Kerajaan Sekolah Menengah peringkat negeri dan Perasmian Surau Kem Rimba Ilmu di Kampung Terusan, di Juasseh di sini. Mengenai kekurangan guru di SJK Cina yang pada masa ini berjumlah 1,874, Mohd Puad berkata perkara itu sedang diusahakan.

Justeru katanya tindakan Persatuan Jawatankuasa Sekolah Cina Bersatu Malaysia (Dong Zong) mengadakan demonstrasi pada Ahad lepas adalah tidak wajar.

"Kita telah memanggil pihak berkepentingan memberi pandangan termasuk Dong Zong dan dan oleh kerana itu mereka tidak perlu mengadakan demonstrasi kerana kita telah mengemukakan penyelesaian.

"Daripada segi jangka pendek adalah dengan melantik guru-guru interim untuk kekurangan guru sama ada SJKC atau SJKT, selain kita telah pun beritahu kita melaksanakan Program Intervensi Tambah Opsyen," katanya.

Beliau juga menganggap permintaan persatuan itu yang mahu hanya guru boleh berbahasa Mandarin ditempatkan di SJKC sebagai tidak mencerminkan nilai 1Malaysia. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain