Shahrizat Bakal Letak Jawatan Menteri - Semasa | mStar

Shahrizat Bakal Letak Jawatan Menteri

KUALA LUMPUR: Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil akan meletakkan jawatan dalam kabinet apabila jawatannya sebagai senator tamat pada April.

Bagaimanapun, beliau akan kekal memegang jawatan Ketua Wanita Umno.

"Saya ingin menegaskan bahawa saya membuat keputusan saya sendiri. Saya suka negara ini dan menghormati kerajaan dan Perdana Menteri.

"Saya tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan NFC (Perbadanan Fidlot nasional). Kebetulan saya hanya berkahwin dengan pengerusinya.

"Saya telah berada dalam politik dalam tempoh yang lama, dan ia adalah tindakan yang betul untuk dilakukan," katanya kepada pemberita di Desa Water Park.

Shahrizat, yang dikelilingi oleh kanak-kanak dan bayi di atas pangkuannya sepanjang sidang akhbar itu berkata beliau bersyukur kerana mempunyai peluang untuk berkhidmat kepada rakyat.

"Berkhidmat terhadap kumpulan sasaran di bawah kementerian adalah satu perjalanan yang menyeronokkan bagi saya," katanya, sambil menambah bahawa ianya telah membawa makna dalam kehidupannya.

Pengumuman senator dibuat selepas pelbagai dakwaan terhadap keluarganya yang dikatakan telah menggunakan pinjaman RM250 juta untuk NFC untuk membeli tanah, harta, dan perbelanjaan yang tidak berkaitan dengan penternakan lembu.

Diketuai oleh suami Shahrizat, Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail dan tiga anak mereka, NFC bertujuan untuk membekalkan daging lembu di Pusat fidlot Nasional di Gemas, Negeri Sembilan.

Walau bagaimanapun, pada tahun 2010 Laporan Ketua Audit Negara menunjukkan bahawa NFC telah terlepas matlamat pengeluaran yang membawa kepada pelbagai andaian dan meletakkan keluarganya sebagai tumpuan.

Bekas Ahli Parlimen Lembah Pantai telah menegaskan bahawa dia tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan NFC melainkan menjadi "satu-satunya isteri" Salleh.

Sejak itu, firma yang dibiayai dana awam telah berulang kali dituduh oleh parti-parti pembangkang menggunakan pinjaman kerajaan untuk tujuan yang tidak berkaitan dengan penternakan lembu, termasuk pembelian unit kondominium mewah di Bangsar dan Singapura, dan tanah di Putrajaya.

Polis pada bulan lepas mengesyorkan supaya Peguam Negara mengambil tindakan terhadap pengarah NFC atas tindakan jenayah pecah amanah jenayah, tetapi Peguam Negara telah meminta polis meneruskan siasatan selanjutnya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

SUPP Sibu Ketengah Muka Baru

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain