PKR Sedia Hadapi Sebarang Kemungkinan - Nik Nazmi - Semasa | mStar

PKR Sedia Hadapi Sebarang Kemungkinan - Nik Nazmi

Oleh SOFEA SUSAN ALBERT KASSIM SUBANG JAYA: Pengarah Komunikasi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nik Nazmi Nik Ahmad menegaskan Pakatan Rakyat sudah bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan yang akan berlaku terhadap Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika keputusan penuh perbicaraan kes liwat keduanya diketahui pada 9 Januari ini.

Menurut beliau, mereka sudah mendapat bayangan skrip keputusan perbicaraan di Mahkamah Tinggi Jalan Duta, Kuala Lumpur, Isnin depan.

"Sepatutnya kes ini tidak perlu dibicarakan di mahkamah kerana tak cukup bukti. Sebenarnya ini bukan soal liwat tapi perbicaraan politik," katanya pada ceramah Rapat Rakyat di Kompleks 3K di sini, malam Jumaat.

Tegas Nik Nazmi, kes tersebut sengaja diheret ke mahkamah sebagai usaha untuk memusnahkan karier politik Anwar dengan apa jua sekalipun.

"Skrip keputusan kita dah tahu. Kita bukan nak membuat keputusan lebih awal dari mahkamah tapi hakikatnya kes ini tidak perlu dibicarakan," katanya.

Sehubungan itu, Nik Nazmi yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Setia menyeru orang ramai supaya menyertai perhimpunan tersebut bagi menegakkan keadilan terhadap rakyat yang menjadi mangsa kezaliman kerajaan.

"Kita perlu buktikan rakyat tidak gentar. Tiada alasan polis kata tak boleh sertai perhimpunan kerana mereka sudah bagi permit.

"Datanglah beramai-ramai ke Mahkamah Tinggi Jalan Duta, Isnin ini sebagai tanda menolak kezaliman kerajaan memerintah," katanya.

Walaupun Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali menjangkakan kira-kira 100,000 rakyat akan menyertai perhimpunan 'Bebaskan Anwar 901', Nik Nazmi yakin jumlah tersebut akan meningkat kepada 150,000 orang selepas polis bersetuju membenarkan perhimpunan itu diadakan.

Artikel Sebelum

Peserta Demo 901 Mesti Patuh Syarat Polis

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Pendaki Bikini' ditemui mati kesejukan

Jutawan ditembak mati di luar rumah mewah

PFA lepaskan Muhammad Zafuan serta-merta