Lebih Sejuta Permohonan Pendaftaran Pengundi Baru Diproses - Semasa | mStar

Lebih Sejuta Permohonan Pendaftaran Pengundi Baru Diproses

KUALA LUMPUR: Sebanyak 1,096,777 permohonan pendaftaran pemilih baru telah diproses pada 2010.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, jumlah permohonan bagi 2010 adalah sebanyak 820,156 manakala 276,621 direkodkan pada 2009 dan kesemuanya diproses pada tahun sama.

"Namun, jumlah permohonan pendaftaran baru ini berbeza dari tahun ke tahun kerana ia bergantung kepada kesedaran warganegara Malaysia yang layak untuk mendaftar sebagai pengundi," katanya dalam jawapan bertulis kepada Ahli Parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tong yang ingin mengetahui jumlah permohonan yang dapat diproses dalam masa setahun.

Menurut beliau, jumlah permohonan adalah lebih rendah selepas berakhirnya Pilihan Raya Umum dan akan menunjukkan peningkatan ketara apabila tarikh pilihan raya semakin hampir.

Jelasnya, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mempunyai seramai 132 pegawai dan kakitangan yang berkhidmat secara tetap untuk menguruskan pendaftaran pemilih ini.

"Sehingga Ogos lalu, SPR melantik seramai 10,865 Penolong Pendaftar Pemilih (PPP) yang terdiri daripada wakil parti politik, jabatan, pertubuhan dan universiti bagi melancarkan proses pendaftaran baru dan pertukaran alamat pusat mengundi," katanya.

Mohamed Nazri yang juga Ahli Parlimen Padang Rengas berkata, sebahagian PPP cenderung menghantar borang permohonan tersebut pada bulan ketiga setiap suku kepada SPR untuk urusan pemprosesan selanjutnya.

"Sebagai contoh, sebanyak 51,120 permohonan diterima pada April manakala Mei, 72,3260 dan Jun kira-kira 145,387 permohonan," tambahnya.

Mengulas mengenai peruntukan yang ditetapkan bagi tujuan pendaftaran pemilih, beliau berkata, kira-kira RM500,000 diperuntukan kerajaan pada tahun ini.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lelaki Dibunuh Dalam Pergaduhan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain