Shahrizat Minta Semua Kementerian Bangunkan Dasar Arus Perdanakan Gender - Semasa | mStar

Shahrizat Minta Semua Kementerian Bangunkan Dasar Arus Perdanakan Gender

PUTRAJAYA: Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil menyarankan semua kementerian membangunkan dasar mengarusperdanakan gender bagi membangkitkan kesedaran mengenai isu gender di peringkat kementerian.

Beliau berkata kementeriannya memerlukan kerjasama dan usaha daripada semua pihak untuk mencapai matlamat kesamaan gender.

"Dengan sokongan semua pihak, saya yakin kita akan berjaya dalam usaha kita," katanya dalam ucaptama pada bengkel intensif untuk 'Gender Focal Point' (GFP), di sini Khamis.

Teks ucapan beliau dibacakan Ketua Setiausaha kementerian Datuk Dr Noorul Ainur Mohd Nur.

Shahrizat juga berkata menerusi pelantikan kebanyakan pegawai kanan di semua kementerian sebagai GFP, beliau percaya isu gender akan dapat disampaikan kepada pihak atasan dan diambil tindakan susulan.

"Kepada semua GFP, peranan anda sangat penting kepada kementerian ini dalam mempromosikan isu ini. Anda adalah mata dan telinga isu gender ini," katanya.

Pada sidang akhbar kemudiannya, Noorul Ainur berkata ketika ini penyertaan wanita dalam pasaran kerja adalah 46.1 peratus dan menjelang 2015, Malaysia mensasarkan 55 peratus wanita berada dalam sektor pekerjaan.

"Sayang jika peluang untuk wanita tidak dibangunkan kerana mereka merupakan modal insan kepada negara," katanya.

Bengkel pada Khamis diadakan untuk pegawai-pegawai GFP yang dilantik setiap kementerian bagi meningkatkan pengetahuan dan isu berkaitan gender selain merangsang idea untuk mempromosikan dan mengarusperdanakan gender di setiap kementerian.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Serangan di Lebanon: Malcon East 6 Selamat

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Saya tak kenal wanita itu" - Issey